Kees Hummelen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Op donderdag 7 juli is prof. dr. J.C. (Kees) Hummelen op voordracht van de RUG koninklijk onderscheiden. Burgemeester A. van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier heeft hem tijdens zijn afscheidssymposium de versierselen opgespeld. Hummelen is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Kees Hummelen (Oostwold, 1954), is hoogleraar Chemie van moleculaire (bio)organische materialen aan de Faculty of Science and Engineering van de RUG. Hij is een invloedrijk wetenschapper van de universiteit met een enorme impact op de wetenschap, vooral vanwege zijn onderzoek naar plastic zonnecellen. De rode draad in zijn academische loopbaan is zijn visie en creativiteit om te doen wat anderen voor onmogelijk houden. Als pleitbezorger van duurzame zonne-energie is hij er bovendien in geslaagd een breed publiek te bereiken.
Buckyballs
Hummelen staat bekend als een productieve, excellente en vooral originele onderzoeker. Tijdens zijn werk als onderzoeker in het Amerikaanse Santa Barbara stond hij aan de wieg van plastic zonnecellen als goedkoper alternatief voor de huidige zonnecellen op basis van silicium. Terug in Groningen verwezenlijkte Hummelen zijn droom om de plastic zonnecel door te ontwikkelen tot product voor de markt. Vooral zijn vindingen op het gebied van de zogenaamde C60-Buckyball-moleculen als essentiële onderdelen van de plastic zonnecel speelden hierbij een grote rol. Creatief als altijd, vroeg hij zich af wat het effect van deze koolstofmoleculen (‘fullerenen’) zouden kunnen hebben op de huid. Dit leidde tot een hightech toepassing voor medische en farmaceutische wereld. Hij ontwikkelde Oxofulleram, een oplosbaar fullerenenderivaat dat geschikt is als basis van een huidolie die beschermt tegen beschadiging onder andere als gevolg van veroudering en zonschade.
Meest geciteerde chemicus van Groningen
Hummelen is een wetenschapper met een groot bereik binnen en buiten de wetenschappelijke gemeenschap. Hij is de auteur van meer dan 200 wetenschappelijke artikelen die wereldwijd meer dan 40.000 keer zijn geciteerd: daarmee is hij lange tijd de meest geciteerde chemicus in Groningen geweest. Zijn werk werd beloond met prijzen binnen en buiten de wetenschap. Zo ontving hij in 2011 in het kader van de Wereld Milieu Dag het Groene Lintje van GroenLinks Groningen voor zijn inzet voor zonne-energie.
Leermeester
Als charismatisch docent heeft Hummelen een nieuwe generatie bèta-technisch wetenschappers opgeleid. Met zijn tomeloze enthousiasme en grote kennis heeft hij grote groepen studenten geïnspireerd voor deze discipline. Niet voor niets was hij in 2007 en 2015 docent van het jaar voor de opleiding scheikunde. In zijn vakgroep stonden gezelligheid, vrijheid en respect centraal en moedigde hij studenten en promovendi aan kritisch na te denken. Bovendien draaiden studenten mee als volwaardige leden van het team, waardoor zij werden uitgedaagd te groeien en verantwoordelijkheid te dragen. Ze kregen de vrijheid hun ideeën te testen en hun passie te volgen en konden altijd bij hem aankloppen voor advies.
Bestuurder
Hummelen oefende vele bestuurlijke functies uit. Zo was hij bestuurslid van het Stratingh Institute for Chemistry van de faculteit. Tussen 2012 en 2016 leidde hij dit instituut als wetenschappelijk directeur. Op nationaal niveau speelde hij een grote rol binnen de prestigieuze FOM Focus Group ‘Next Generation Organic Photvoltaics’: een tienjarig programma gericht op onderzoek naar organische alternatieven voor zonnecellen op silicium-basis. In zijn woonplaats Oostwold initieerde hij als aanjager en inspirator De Zonnewal: een hybride, geluidswerende wal van 1,6 kilometer langs de A7, bedekt met zonnepanelen die het dorp zelfvoorzienend moeten maken qua elektriciteit. Deze wal draagt verder bij aan het terugbrengen van de geluidshinder en houdt schadelijk fijnstof tegen.
Ambassadeur voor de wetenschap
Verder was Hummelen voorzitter van de redactieraad van de Universiteitskrant, richtte hij een coöperatie op voor het opwekken van duurzame energie in Oostwold en is hij directeur van zijn eigen bedrijf Solenne. Daarnaast zette hij zich met grote betrokkenheid in voor verschillende culturele instellingen, zoals het Sparklab, een stichting op het grensvlak tussen kunst en onderwijs. Hummelen is een ambassadeur voor de wetenschap en zet zich onvermoeibaar in voor een duurzame wereld. Mensen in zijn naaste omgeving noemen hem een ras-optimist, kritisch denker, doorzetter en verbinder. Hij stroomt over van creatieve ideeën, luistert goed en denkt buiten de box. Tot slot, wat niet onvermeld mag blijven, is dat hij een uitstekende jazzpianist is.
Laatst gewijzigd: | 06 juli 2022 12:41 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!