Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Hoe gezond is jouw grond? Meetactie naar bodemkwaliteit, biodiversiteit en het belang van de regenworm

01 april 2022

In het weekend van 9 en 10 april organiseert CurioUs? samen met RUG-onderzoeker Jeroen Onrust een meetactie naar de aanwezigheid van wormen in de omgeving. Dat de regenworm belangrijk is weten we, daar vertelt Jeroen van alles over tijdens een minicollege op 4 april, maar we weten niet hoeveel wormen waar zitten en dus hoe gezond de bodem is. Dat is de vraag waar Jeroen Onrust antwoord op wil vinden.

Jeroen Onrust
Jeroen Onrust

De regenworm

Regenwormen doen belangrijk werk. Ze breken dode plantenresten af waardoor voedingsstoffen door anderen gebruikt kunnen worden. Op hun beurt dienen regenwormen als voedsel voor egels, mollen en vogels. Zo spelen ze een grote rol in de voedselvoorziening van mens en dier. Door het vele graafwerk houden de regenwormen de bodem luchtig en gezond. Hierdoor kan de bodem beter water vasthouden en afvoeren. En dat is belangrijk, nu droogte of juist flinke buien vaker voorkomen door klimaatverandering.

Meetactie: wormentelling

Om meer inzicht te krijgen in de gesteldheid van de regenworm in Nederland organiseert Jeroen Onrust samen met CurioUs? een grootschalige wormentelling door heel Nederland. De resultaten van het onderzoek zullen aangeven hoe het met de regenworm gaat en hoe gezond de gemeten grond is. Meedoen aan de meetactie is simpel. Het enige wat een burgerwetenschapper nodig heeft is een schep, een stukje grond en geen angst om vies te worden. Alle resultaten worden vervolgens in real time op een interactieve kaart geplaatst. Zo kan iedereen zien waar en in welke grond juist veel of weinig wormen zitten! Via https://forum.nl/nl/curious kunnen geïnteresseerde burgerwetenschappers zich aanmelden voor het onderzoek.

Minicollege: hoe gezond is jouw grond?

Eigenlijk staan we veel te weinig stil bij de regenworm en zijn functie voor de natuur. Zonde, vindt Jeroen Onrust. Tijdens zijn minicollege op maandag 4 april in Forum Groningen zet hij het onmisbare diertje in de spotlights en schenkt het eindelijk de aandacht die het verdient. Ook Landgoud-eigenaar Hero Havenga de Poel komt aan het woord. Hij gaat in op het belang van een gezonde bodem voor zijn biologische akkerbouwbedrijf aan de Waddenzeedijk.

Citizen science

Onderzoekers zoals Jeroen Onrust worden gedreven door hun interesse in het, nog, onbekende van hun vakgebied. Maar vaak kunnen zij dit niet alleen. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is ‘citizen science’, oftewel burgerwetenschap, een vorm van onderzoek waarin de onderzoeker geholpen wordt met het verzamelen van data door nieuwsgierige vrijwilligers en ‘doe-het-zelf’ onderzoekers. Waar een onderzoeker in zijn eentje maanden bezig kan zijn met het tellen naar wormen is het mogelijk om door middel van citizen science een schat aan data te verzamelen in één weekend!

Over CurioUs?

De minicolleges vormen samen met de meetactie Wormentelling een nieuw project van CurioUs?, een samenwerking van Science LinX (Faculteit Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen), Forum Groningen en Aletta Jacobs School of Public Health met als doel nieuwsgierige mensen in aanraking te brengen met burgerwetenschapsprojecten in Noord-Nederland. CurioUs? wordt mede mogelijk gemaakt door Google Data Centers Grants.

Laatst gewijzigd:05 april 2022 14:44
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.