Groningse solar team weer van start
Het Groningse solar team Top Dutch Solar Racing stond onlangs op Circuit Zolder in België in de iLumen European Solar Challenge (iESC). Dit bijzondere evenement vindt maar één keer per twee jaar plaats en is een hele happening in de solar gemeenschap. Het team nam deel aan deze solar race om Noord-Nederland op de kaart te zetten en om kennis op te doen om het komende jaar technische innovaties te ontwikkelen voor een groenere toekomst.
Tekst: Luisa Velásquez, Corporate Communication
Het Top Dutch Solar Racing project bestaat al vijf jaar maar het nieuwe team is officieel per 1 september begonnen. Het team bestaat uit 23 nieuwe leden die ondersteund worden door een aantal voorgangers van eerdere jaren, met studenten van verschillende studies – van mbo, hbo en wo – met zeven nationaliteiten. Onder hen zijn negen RUG-studenten die Kunstmatige Intelligentie, Informatica, Technische Natuurkunde, Technische Wiskunde en Technische Bedrijfskunde studeren. Maar het team kent ook leden van niet-technische studies, zodat voor alle functies passende kennis beschikbaar is.
De eerste race van het Groningse team
Het doel van het team tijdens de iESC: is om zo veel mogelijk rondes te rijden en zoveel mogelijk te leren. Er was ook nog één extra uitdaging, de race duurde namelijk 24 uur. Dit betekende dat het team een behoorlijke nacht te wachten stond! Gelukkig was het team er dit jaar vroeg bij met voorbereiden. “Het is een waardevolle leerervaring ter voorbereiding op de Bridgestone World Solar Challenge in Australië” zegt teammanager Rick Eichelsheim.
De Green Lightning
Dit jaar werd er weer met de auto Green Lightning gereden, dezelfde auto die twee jaar geleden op het Belgische circuit de snelste ronde heeft gereden. Deze auto paste het beste bij de regelgeving van de iESC. “Door met deze auto te gaan hoefde het team minder veranderingen aan te brengen en daarmee bespaarden we tijd, geld en materiaal,” wijst Loeka Demkes, communicatiemedewerker van het team. “Op deze manier konden de studenten zich meer focussen op hoe zo’n evenement en zo’n auto in elkaar zit en zo het meeste leren, wat ook het doel was van de deelname.”
Een leerzame ervaring
Het team is binnen de eigen klasse (challenger klasse) vijfde van de elf teams geworden en tweede van de Nederlandse teams. “Het was een leerzame ervaring” zegt Demkes enthousiast. “Zo heeft het team een zeer snelle bandenwissel weten te doen en de dynamische test als een van de beste gedaan.” Ook zijn de technische studenten allemaal achter mogelijke verbeterpunten gekomen. Deze punten kunnen ze nu weer implementeren in de bouw van hun eigen auto.
Toekomstplannen
“Het doel van het team nu is om volgend jaar oktober het beste van ons zelf te laten zien tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië, een race waarin de deelnemers zo snel mogelijk van de ene kant van Australië naar de andere kant moeten rijden”, besluit Demkes.
Een fotoimpressie van de iESC:
Laatst gewijzigd: | 07 mei 2024 14:52 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!