Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

De Friesland Bank krijgt met BirdEyes zijn eerste nieuwe huurder na tien jaar leegstand

13 juli 2022
Theunis Piersma
Theunis Piersma

Vooruitlopend op de officiële opening in het najaar 2021 organiseert BirdEyes, een onderzoeksgroep bestaande uit wetenschappers van onder andere de RUG en NIOZ, een ‘kleine lancering’, op woensdag 13 juli vanaf 11 tot 13 uur. Gevestigd in Leeuwarden, op de tweede verdieping van het al tien jaar leegstaande gebouw van de Friesland Bank.

Nieuw onderzoekscentrum

BirdEyes is het nieuwe centrum voor interdisciplinair en internationaal georiënteerd onderzoek en post-master onderwijs, op het gebied van klimaatverandering. Het is een initiatief van hoogleraar Trekvogelecologie Theunis Piersma en de Rijksuniversiteit Groningen. Door kennis van verschillende disciplines te combineren kunnen antwoorden gevonden worden op de complexe uitdagingen van deze tijd.

De ogen van vogels

BirdEyes bekijkt de wereld door de ogen van vogels. Er vliegen steeds meer vogels rond met minuscule zenders op hun rug en aan hun poten. Die technologie zorgt voor een onvoorstelbare hoeveelheid informatie; big data. Door die data op een slimme manier te combineren met andere bronnen van informatie, en door nieuwe manieren te gebruiken om die kennis vervolgens te verspreiden.

De Nederlandse traditie

Daarbij bouwt BirdEyes voort op de Nederlandse traditie van driekwart eeuw onderzoek naar de leefomstandigheden van wad-, bos- en weidevogels. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om door middel van kleine zenders die vogels over de hele aardbol te volgen. De verhalen van deze dieren krijgen op deze manier een globale betekenis. Het doel van BirdEyes is om onderzoek en maatschappij met elkaar te verbinden.

Samenwerking

BirdEyes is een samenwerking tussen de RUG-faculteiten Science & Engineering, Campus Fryslȃn en Letteren Naast de faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen wordt er samengewerkt met andere vakgenoten en geestverwanten bij het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek) het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de universiteit van Amsterdam en de Fryske Akademy.

Laatst gewijzigd:13 juli 2022 16:27
View this page in: English

Meer nieuws

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!