Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Het nooit vertelde verhaal van Crustumerium: 3D-verkenning van een archeologische heuvel bij Rome (video)

04 maart 2021

Crustumerium was een oude stad die ongeveer vijftien kilometer ten noorden van Rome lag en een prominente rol speelde in veel gebeurtenissen die verband houden met de vroegste geschiedenis van die stad. De nederzetting beleefde tussen circa 850 en 500 v.Chr. haar bloeitijd, wat blijkt uit grote openbare gebouwen, monumentale verdedigingswerken en duizenden grafmonumenten, die vaak kostbare sieraden en verfijnd keramiek bevatten. Rond 500 v.Chr. werd de stad ingenomen door de Romeinen en werd ze een volledig verlaten stad die grotendeels in de vergetelheid raakte, tot de plek in de jaren 70 van de vorige eeuw werd herontdekt. De voormalige stad is tot op de dag van vandaag onbewoond gebleven.

Zo’n 2500 jaar na dato valt een door mensen gemaakte grafheuvel op de grens tussen de nederzetting en de bijbehorende begraafplaats nog steeds op in het landschap. Uit opgravingen door de Rijksuniversiteit Groningen en de Italiaanse Archeologische Dienst blijkt dat de grafheuvel het verhaal vertelt van de opkomst en ondergang van Crustumerium. Het team van opgravers realiseerde zich dat de heuvel alleen door middel van geavanceerde digitale technieken geanalyseerd en inzichtelijk gemaakt kon worden. Om het monument op de juiste archeologische waarde te schatten, is het team begonnen met het onderzoeken van de data in een gedetailleerde 3D-omgeving.

Laatst gewijzigd:04 maart 2021 11:36
View this page in: English

Meer nieuws

  • 25 november 2024

    Liekuut | Geef jongeren een culturele hangplek én een stem

    Jongeren weten heel goed wat ze op cultureel gebied zouden willen zien en horen, alleen vertaalt zich dat nog niet altijd naar de programmering door culturele instellingen. Volgens Johan Kolsteeg, universitair docent kunstwetenschappen en bestuurslid...

  • 08 oktober 2024

    Passie voor duurzame mode

    De Chileense journalist María Pilar Uribe Silva wijdde al haar halve leven aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Deze zomer startte ze haar PhD aan de RUG. ‘Ik denk dat het kán, een duurzamere en rechtvaardigere kledingsector. Wat we nodig...

  • 08 oktober 2024

    De tong volgen

    Thomas Tienkamp en Teja Rebernik leggen uit hoe fundamenteel onderzoek naar articulatie kan helpen om spraakstoornissen te verklaren en in de toekomst mogelijk kan bijdragen aan het herstel van mensen met spraakstoornissen.