Nieuw mobiel Spraaklab gaat dialecten en articulatie onderzoeken
De Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen kan nu een nieuw middel inzetten bij haar taalkundig onderzoek: het mobiel laboratorium Spraaklab. Dit rijdende laboratorium heeft een werkruimte en een afgescheiden, geluidsgedempte ruimte waarmee onderzoekers met geavanceerde apparatuur onderzoeksdata van hoge kwaliteit kunnen verkrijgen. Spraaklab zal worden ingezet voor taalkundig onderzoek bij bijvoorbeeld Parkinsonpatiënten, en bij publieksevenementen.
Van tongbewegingen tot articulatie bij Parkinson
Spraaklab is geschikt voor diverse soorten onderzoek. Onderzoekers kunnen spraakopnames maken, en met aanvullende apparatuur oogbewegingen en EEG-hersensignalen registreren en tong- en lipbewegingen tijdens spraak meten. Doordat het laboratorium kan rijden kunnen onderzoekers kwetsbare en minder mobiele groepen onderzoeken en op een efficiëntere manier data verzamelen. Spraaklab zal bijvoorbeeld gebruikt worden voor onderzoek naar de verandering en variatie van de Nedersaksische en Friese dialecten, maar ook bij een onderzoek naar de articulatie van mensen met de ziekte van Parkinson in Nederland. Daarnaast is het een mooi visitekaartje, dat de zichtbaarheid van de Faculteit der Letteren van de RUG verhoogt.
Het mobiele laboratorium is op maat gemaakt door Coxx Mobile Systems en Carrosserie Akkermans.
Zie ook onderstaande video over (het belang en de lancering van) Spraaklab.
Meer informatie
Martijn Wieling, coördinator Spraaklab
Laatst gewijzigd: | 22 februari 2021 11:50 |
Meer nieuws
-
25 november 2024
Liekuut | Geef jongeren een culturele hangplek én een stem
Jongeren weten heel goed wat ze op cultureel gebied zouden willen zien en horen, alleen vertaalt zich dat nog niet altijd naar de programmering door culturele instellingen. Volgens Johan Kolsteeg, universitair docent kunstwetenschappen en bestuurslid...
-
08 oktober 2024
Passie voor duurzame mode
De Chileense journalist María Pilar Uribe Silva wijdde al haar halve leven aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Deze zomer startte ze haar PhD aan de RUG. ‘Ik denk dat het kán, een duurzamere en rechtvaardigere kledingsector. Wat we nodig...
-
08 oktober 2024
De tong volgen
Thomas Tienkamp en Teja Rebernik leggen uit hoe fundamenteel onderzoek naar articulatie kan helpen om spraakstoornissen te verklaren en in de toekomst mogelijk kan bijdragen aan het herstel van mensen met spraakstoornissen.