Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Uitkomst onderzoek nevenwerkzaamheden RUG hoogleraar Europees Constitutioneel Recht en Burgerschap

08 juni 2020

Het College van Bestuur (CvB) van de RUG stelde in november 2019 een extern onderzoek in naar de nevenwerkzaamheden van prof. dr. Kochenov. Dit onderzoek is nu afgerond. Volgens de onderzoekers was de hoogleraar Europees Constitutioneel Recht en Burgerschap niet betrokken bij de vermeende ‘handel in paspoorten’ op Malta. De onderzoekers stelden vast dat Kochenov, zijn leidinggevende en het Faculteitsbestuur de procedure rond het verlenen van toestemming voor nevenwerkzaamheden niet conform regelgeving uitgevoerd hebben. Op dit punt neemt het CvB maatregelen in de vorm van een waarschuwing aan Kochenov en het verbeteren van interne procedures rond het melden van nevenwerkzaamheden.

In september 2019 is in de media het beeld geschetst dat dhr. Kochenov, hoogleraar Europees Constitutioneel Recht en Burgerschap aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, betrokken zou zijn bij de vermeende handel in Maltese paspoorten. Naar aanleiding van deze mediaberichten werden Kamervragen gesteld aan de minister van OC&W. Dit vormde de aanleiding voor het CvB voor het instellen van een onafhankelijk extern onderzoek naar de nevenwerkzaamheden van betrokken hoogleraar. Het onderzoek is verricht door onderzoeksbureau Berenschot, onder onafhankelijk voorzitterschap van mr. H.J. van Keulen.

De belangrijkste conclusies ten aanzien van Kochenov zijn:

  • Dhr. Kochenov is volgens de onderzoekers niet betrokken geweest bij vermeende handel in paspoorten: hij gaf geen adviezen in individuele dossiers en is niet betrokken geweest bij de vraag of individuen een Maltees paspoort toekwam. Zijn adviezen gingen over onderdelen van het Malta’s Individual Investor Programme mede in relatie tot EU-regelgeving op het terrein van burgerschap.
  • De onderzoekers hebben geen aanwijzingen gevonden van beïnvloeding van de academische onafhankelijkheid en objectiviteit van dhr. Kochenov, ook niet vanwege aan hem gedane betalingen.
  • Er is niet vastgesteld dat dhr. Kochenov in de Paradise Papers wordt genoemd. Niet de hoogleraar zelf, maar het bedrijf waar hij bestuurder van was wordt in de Paradise Papers genoemd. Dat is een gevolg van het feit dat alle Maltese bedrijven in deze papers zijn opgenomen.

Naast deze conclusies, stellen de onderzoekers vast dat prof. dr. Kochenov en zijn leidinggevende de procedures rond het verlenen van toestemming voor nevenwerkzaamheden niet conform de geldende regelgeving van universiteiten uitgevoerd hebben. Het Faculteitsbestuur trad tevens te terughoudend op. Het onderzoeksrapport heeft geleerd dat een aantal aspecten rondom nevenwerkzaamheden van academisch personeel nadere verduidelijking behoeft.

Op dit punt neemt het CvB passende maatregelen in de vorm van een waarschuwing aan de direct betrokkene. Ook worden de interne informatievoorziening en de procedures ten aanzien van de noodzaak tot toestemming vragen voor nevenwerkzaamheden en het ontvangen van neveninkomsten, verbeterd.

Laatst gewijzigd:08 juni 2020 19:12
View this page in: English

Meer nieuws