Promoveren op artistiek onderzoek straks mogelijk
Groningen, 10 februari 2020 - De Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen starten binnenkort met een artistic PhD. Hiermee wordt promoveren in de kunsten mogelijk, waarbij het kunstwerk een integraal onderdeel van het eindproduct is. Op maandag 10 februari tekenen bestuurders van de RUG en HG een convenant om deze samenwerking kracht bij te zetten.
Groningen Research Arts and Society Platform
De Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) werken samen binnen het onderzoeksplatform GRASP (Groningen Research Arts and Society Platform). Met het platform willen beide instituten elkaar versterken op het gebied van onderwijs en onderzoek op het gebied van kunst en samenleving. Een belangrijk onderdeel van die samenwerking is de mogelijkheid om een artistic PhD te behalen.
Artistiek onderzoek levert unieke kennis en methodieken binnen het onderzoeksgebied van kunst en samenleving. Deze kennis kan daarnaast van waarde zijn voor onderzoekspraktijken in andere velden.
Artistic PhD
Het behalen van een artistic PhD is mogelijk bij GRASP en valt onder de Graduate School for Humanities (GSH) van de RUG in samenwerking met Kenniscentrum Kunst & Samenleving van de Hanzehogeschool. De artistic PhD betreft een regulier promotietraject binnen de bestaande promotieregeling van de RUG waarin artistiek werk een integraal onderdeel van het onderzoek vormt. Het is een onderzoekstraject voor beeldend kunstenaars, musici, ontwerpers, dansers, theatermakers en docenten kunsteducatie. Een artistic PhD-traject wordt tenminste begeleid door één promotor van de RUG en één copromotor van het Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool.
Betrokken partijen
Betrokken vanuit de Hanzehogeschool zijn Kenniscentrum Kunst en Samenleving, Academie Minerva, het Prins Claus Conservatorium. Betrokken vanuit de RUG zijn Research Centre for Arts and Society, de Graduate School for the Humanities (beide Faculteit der Letteren), en het University College Groningen.
Laatst gewijzigd: | 21 april 2020 15:16 |
Meer nieuws
-
25 november 2024
Liekuut | Geef jongeren een culturele hangplek én een stem
Jongeren weten heel goed wat ze op cultureel gebied zouden willen zien en horen, alleen vertaalt zich dat nog niet altijd naar de programmering door culturele instellingen. Volgens Johan Kolsteeg, universitair docent kunstwetenschappen en bestuurslid...
-
08 oktober 2024
Passie voor duurzame mode
De Chileense journalist María Pilar Uribe Silva wijdde al haar halve leven aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Deze zomer startte ze haar PhD aan de RUG. ‘Ik denk dat het kán, een duurzamere en rechtvaardigere kledingsector. Wat we nodig...
-
08 oktober 2024
De tong volgen
Thomas Tienkamp en Teja Rebernik leggen uit hoe fundamenteel onderzoek naar articulatie kan helpen om spraakstoornissen te verklaren en in de toekomst mogelijk kan bijdragen aan het herstel van mensen met spraakstoornissen.