Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Joke van Leeuwen is gastschrijver 2020-2021 van de Rijksuniversiteit Groningen

17 juni 2020

Schrijver, illustrator, dichter en performer Joke van Leeuwen is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview in het collegejaar 2020-2021 verkent zij als 'Nederbelg' beide kanten van de grens, komen de relatie tussen tekst en beeld aan bod en verkent zij moderne en historische uitingen van seks. Daarnaast verzorgt ze voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges.

Joke van Leeuwen is een bijzonder veelzijdig auteur. Ze schrijft romans, poëzie en kinderboeken, ze tekent en treedt op. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond. Op de openingsavond gaat professor Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders met haar in gesprek over haar werk en haar passie voor literatuur en kunst. In drie openbare lezingen bespreekt Joke van Leeuwen drie verschillende thema’s: haar achtergrond als Nederbelg, de manieren waarop tekst en beeld elkaar kunnen beïnvloeden en moderne, maar ook historische uitingen van passie en seks. In de werkcolleges begeleidt zij studenten bij het schrijven van korte teksten. De studenten gaan aan de slag met verschillende genres en stijlen, met dialogen en humor en met het helder verwoorden van complexe kennis.

Over Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen is geboren in Den Haag, groeit op in Amsterdam, verhuist op dertienjarige leeftijd naar Brussel en gaat later in Maastricht en Antwerpen wonen. Ze groeit op in een gezin waar veel gezongen, gemusiceerd en toneelgespeeld wordt. Ze studeert grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en het Sint-Lukasinstituut in Brussel en geschiedenis aan de Brusselse VUB. Ze legt zich toe op schrijven, tekenen en cabaret, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ze schrijft proza, poëzie, tekent, maakt theaterprogramma's en treedt op als performer. Tekst en beeld kunnen niet zonder elkaar in het werk van Joke van Leeuwen: ze versterken elkaar, ze vullen elkaar aan en nemen het verhaal geregeld van elkaar over. Ze ontving voor haar werk vele prijzen, waaronder de Theo Thijssenprijs in 2000 voor haar kinderboeken; de C. Buddingh'-prijs in 1994 voor haar dichtbundel Laatste lezers; de prestigieuze Gouden Ganzenveer in 2010, in 2013 de AKO Literatuurprijs voor haar roman Feest van het begin en de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk jaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos, Joost de Vries, Ellen Deckwitz, Auke Hulst en tot slot Edward van de Vendel (2019-2020).

De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

Laatst gewijzigd:02 maart 2023 10:34
View this page in: English

Meer nieuws