Jonge onderzoekers vloggen: Diederik Roest over de uitdijing van het heelal
Vier leden van de Young Academy Groningen van de RUG hebben in samenwerking met het Dagblad van het Noorden vlogs gemaakt. In de video’s vertellen ze op een begrijpelijke en onderhoudende manier over hun onderzoek en de maatschappelijke relevantie daarvan. De tweede vlog in de wekelijkse reeks is van kosmoloog en theoretisch natuurkundige Diederik Roest. Hij vertelt hierin over de uitdijing van het heelal.
Diederik Roest is gespecialiseerd in de wiskundige eigenschappen van snaartheorie. Het is ingewikkelde materie, maar Roest houdt ervan om complexe wetenschap begrijpelijker en populairder te maken. Zo liet hij in een aflevering van De Wereld Draait Door zijn favoriete natuurkundeproef zien en bezoekt hij regelmatig basisscholen en middelbare scholen om over zijn onderzoek te vertellen. Zoals hij het zelf enthousiast verwoordde in het RUG video-magazine Unifocus: “Ik vind uitleggen ontzettend leuk”. Uitleggen vindt Roest niet alleen leuk, maar ook belangrijk vanwege het abstracte karakter van fundamenteel onderzoek. Hij wil graag duidelijk maken wat fundamenteel onderzoek zo interessant maakt en wat wetenschappers drijft om zich hiermee bezig te houden.
Young Academy Groningen
Roest is een van de vier leden van de Young Academy Groningen (YAG) die een vlog hebben gemaakt. De Young Academy Groningen is een groep jonge getalenteerde wetenschappers aan de Rijksuniversiteit Groningen. De leden komen uit allerlei verschillende vakgebieden om zo interdisciplinair onderzoek te stimuleren. Daarnaast willen de leden een breed publiek enthousiasmeren en informeren over wetenschap. De volgende twee vlogs in de reeks zijn van Michel Vols over drugscriminaliteit en Dorina Buda over toerisme in gevaarlijke landen.
Meer informatie
- Profielpagina
- Jong talent vertelt
- Young Academy Groningen
Laatst gewijzigd: | 22 april 2024 09:23 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...