Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Een nieuwe letselschadeverzekering voor voetballers

RUG-onderzoeker en docent Arvin Kolder pleit voor voetbalschadepolis
07 december 2017
© janzandeefotografie / Nationale Beeldbank

RUG-docent en onderzoeker Arvin Kolder pleit voor een voetbalpolis. In het huidige systeem van het schadevergoedings- en verzekeringsrecht komen voetballers niet of maar zeer moeizaam in aanmerking voor een schadevergoeding bij blessures.

In een publicatie van het tijdschrift Aansprakelijkheid, Verzekering & Schade schrijft letselschadeadvocaat Kolder dat de positie van (amateur-)voetballers verbeterd moet worden. Voetballers kunnen hun hele leven gevolgen hebben van een opgelopen blessure: verlies van inkomen door arbeidsongeschiktheid, medische kosten, huishoudelijk hulpbehoefte en andere ondersteuning en ook smartengeld.

Huidige verzekeringen schieten tekort

Een vergoeding wordt in het huidige systeem verkregen via het aansprakelijkheidsrecht, maar rechters oordelen vaak dat risico’s er nu eenmaal bij horen. Er bestaat nu nog geen goede verzekering die voetballers verzekerd tegen de gevolgen van het risico ernstig geblesseerd te raken. Directe zorg zoals een ambulance en eerste hulp worden wel gedekt door de huidige zorgverzekeringen, maar de kosten die worden gemaakt na het uitvallen door een ernstige blessure, zoals fysiotherapie en hulpmiddelen, worden niet vergoed. De KNVB biedt wel verzekeringsproducten aan, maar die schieten te kort volgens Kolder.

Collectieve schadeverzekering

Kolder pleit voor een collectieve schadeverzekering die zorgt dat de getroffen sporter vlot wordt geholpen. Voetballers kunnen op deze manier zichzelf verzekeren tegen ernstige blessures. Waar de aansprakelijkheid ligt, wordt dan door de verzekeringsmaatschappijen onderling uitgevochten. Kolder hoopt dat KNVB bereid is zijn idee om te zetten in een nieuwe voetbalpolis.

Voorlopig is het nieuwe verzekeringsplan alleen voor voetballers. Volgens Kolder zou het ook een uitkomst kunnen bieden bij hockey en paardrijden, waar ook een verhoogd risico is op letselschade.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:44
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 01 juli 2024

    Collectieve quizzes om kennisbehoud te verbeteren

    Nina Mileva, Universitair docent Publiek Internationaal Recht, vertelt over haar lesmethode gebaseerd op een korte herhalingsquiz, genaamd de 'Quick Review Quiz'

  • 18 juni 2024

    Onderzoekers maken demonstratierecht voor iedereen helder

    Wat houdt het recht om te demonstreren precies in? Wat mag en moet de overheid bij demonstraties doen, en welke rechten en plichten hebben demonstranten? Demonstratie-expert Berend Roorda krijgt vrijwel dagelijks vragen over dit onderwerp. Met een...