Luuk van Middelaar Alumnus van het Jaar 2015
De Rijksuniversiteit Groningen heeft schrijver, columnist en Europa-expert Luuk van Middelaar gekozen als Alumnus van het Jaar 2015. Een uitvoerig interview met de RUG-alumnus geschiedenis en filosofie staat in het aprilnummer van alumnimagazine Broerstraat 5 , dat vandaag verschijnt.
Elk jaar onderscheidt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een van haar alumni met de titel Alumnus van het Jaar, een prijs bedoeld als uiting van waardering én van aanmoediging. Met trots heeft zij Luuk van Middelaar verkozen tot Alumnus van het Jaar 2015.
Politiek filosoof
‘Luuk van Middelaar heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaand politiek commentator op het gebied van Europese eenwording en internationale politiek, en kreeg veel lof voor zijn onderzoek naar de politieke grondslagen van het Europese integratieproces.’, aldus het juryrapport. De RUG prijst Van Middelaar om zijn kritische en originele denkwijze, om zijn veelzijdigheid en de vaardigheid om praktijk en wetenschap met elkaar te combineren.
Politiek
Luuk van Middelaar studeerde in 1999 af aan de RUG in de geschiedenis en de filosofie met twee tienen voor zijn afstudeerscriptie Politicide. De moord op de politiek in de Franse filosofie. Ongebruikelijk voor een scriptie werd zijn werkstuk als boek uitgegeven en meteen bekroond met de prestigieuze Prix de Paris.
Na Groningen studeerde hij in Parijs, was hij adviseur van eurocommissaris Frits Bolkestein in Brussel en nadien van VVD-fractieleider Jozias van Aartsen in Den Haag.
Europa
In 2009 promoveerde hij aan de UvA cum laude op De passage naar Europa, geschiedenis van een begin , dat zeer goed ontvangen, in verschillende talen vertaald en meermalen bekroond werd, onder meer met de Socrates-wisselbeker. Vervolgens verruilde hij opnieuw de wetenschap voor het politieke bedrijf en maakte tot 2014 als speechschrijver deel uit van het kabinet van Herman Van Rompuy, de eerste Europese ‘president’.
Depolitisering
Inmiddels heeft Van Middelaar zich opnieuw uit de politiek teruggetrokken om zich volledig te richten op onderzoek in woord en geschrift. Hij is hoogleraar Europese waarden in Louvain-la-Neuve en hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen aan de Universiteit Leiden. Ook is hij columnist voor NRC Handelsblad en schrijft hij aan zijn derde boek. In Broerstraat 5 zegt hij: ‘Het Brusselse systeem heeft een sterke neiging tot, wat ik noem, depolitisering. Dat is een enorme kracht, omdat de politiek na de oorlog te splijtend was. Maar het is ook onze zwakte.’
Alumnus van het jaar
Eerder werden Jeroen Smit, Jelle Brandt Corstius, Stine Jensen, Matthijs Bierman, Wim Pijbes en Monica Arac de Nyeco uitgeroepen tot Alumnus van het Jaar. De prijs wordt toegekend aan een RUG-alumnus die ‘een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de maatschappij, de wetenschap of de cultuur, een inspiratiebron is voor anderen én geldt als een belofte voor de toekomst’.
Noot voor de redactie
- De officiële prijsuitreiking vindt deze zomer plaats. De datum wordt binnenkort bekendgemaakt.
- Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gernant Deekens, persvoorlichter Rijksuniversiteit Groningen, tel +3150-363 6854 of 06-2900 6966. E-mail: g.e.deekens rug.nl.
Laatst gewijzigd: | 14 april 2020 09:51 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 december 2024
De tijd zal het leren: wat jaarringen ons vertellen over het verleden
DNA-analyse van eeuwenoude botten, tanden of planten kunnen familierelaties, populatiebewegingen en domesticeringsmethoden onthullen. Pınar Erdil vertelt er meer over.