Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Genetics of manta and devil rays

Evolution, population genetics and conservation of a group of vulnerable pelagic filter-feeders
Promotie:Mw. M. Poortvliet
Wanneer:11 september 2015
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. J.L. (Jeanine) Olsen, prof. dr. D. Croll
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering

Aanbevelingen voor behoud van de duivelsrog

De evolutionaire geschiedenis van duivelsroggen – die behoren tot de meest kwetsbare haaiachtigen - is lang onduidelijk gebleven, ondanks een recente interesse in de ecologie voor en bescherming van deze groep roggen. Het proefschrift van Marloes Poortvliet geeft een basis om kennis te verwerven over evolutie en populatiegenetica van de duivelsrog, zodat management- en beschermingsmaatregelen beter geïnformeerd en doeltreffender kunnen worden uitgevoerd.

Duivelsroggen (de collectieve naam voor Manta en Mobula roggen van de Familie Mobulidae) zijn grote pelagische planktoneters (filteraars) en behoren, door hun langzame voortplanting en extreem lage vruchtbaarheid, tot de meest kwetsbare haaiachtigen. Helaas bestaat er een intensieve en zich uitbreidende visserij in talloze Aziatische landen, die gedreven wordt door het gebruik van filterplaten in de Chinese geneeskunde. Duivelsroggen worden ook frequent en over hun hele verspreidingsgebied gevangen als bijvangst in de tonijnvisserij. Door de lage intrinsieke groei van duivelsrogpopulaties kunnen zelfs lage vangsten tot significante negatieve populatietrends lijden.

Poortvliet heeft Next Generation Sequencing (NGS) van hele mitochondriële genomen, conventionele Sanger sequenties en aanvullende GenBank sequenties gebruikt om:  1) de timing, patronen en drijvende krachten achter de evolutie van alle Mobulid-soorten en 2) de invloed van historische klimaatsverandering op de historische populatiestructuur en demografie van een van de grotere Mobulid-soorten, de gestekelde duivelsrog, te onderzoeken. Bovendien geeft zij aanbevelingen die potentieel het behoud van deze kwetsbare soorten ten goede komen.

Marloes Poortvliet deed haar promotieonderzoek aan de RUG bij de onderzoeksgroep Elasmobranch genetics van het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences  (CEES). Haar onderzoek werd medegefinancierd door de University of California Santa Cruz en de Universitet Nordland in Noorwegen.