Universiteitsbibliotheek start in februari met grondige renovatie vierde verdieping
Zodra de tentamenperiode van januari is afgerond, wordt de bovenste etage van de Universiteitsbibliotheek Groningen grondig aangepakt. De hele verdieping wordt gestript om vervolgens te worden ingericht volgens de tekeningen van het Definitief Ontwerp (januari 2015). Medio 2015 zal de vierde verdieping gereed zijn en wordt het renovatieproject vervolgd met de derde verdieping.
Vanuit het Voorlopig Ontwerp (september 2014) is al grotendeels bekend hoe architect Anouk Vermeulen (AG Architecten) het flinke aantal extra studieplekken en de verbeterde klantenvoorzieningen wilde integreren in de ontwerptekeningen. Met de presentatie van het Definitief Ontwerp is nu ook bekend hoe die verdiepingen eruit zullen zien en welke materialen en kleuren daarbij gebruikt worden.
Daarmee is het uitvoeringsplan grotendeels bekend. Eerder was al bekend dat de UB een ultrasnel WiFi-netwerk krijgt, op de tweede verdieping een extra buitenterras komt, op het dak zonnepanelen worden geplaatst en een nieuw ventilatiesysteem zal zorgen voor een aangenamer binnenklimaat.
Goed belichte studieplekken met stopcontacten
Het is vanzelfsprekend dat niet alle studenten op dezelfde wijze studeren. Daarom is het logisch dat de UB een grote variatie aan studieplekken biedt. Van groepswerkplekken tot soloplekken, en van computerwerkplekken tot ‘no devices’-plekken. Zo kunnen bezoekers kiezen welk type studieplek het beste aansluit bij de werkzaamheden van de dag. De studieruimtes worden zeer geluidsabsorberend gemaakt, en krijgen een strakke wit-groene aankleding. Vanuit het plafond worden de zalen verlicht door zuinige LED-verlichting, terwijl afzonderlijke studieplekken optioneel kunnen worden bijgelicht. Tot slot worden alle studieplekken – behalve in de concentratieruimtes voor ‘no devices’ - voorzien van eigen stopcontacten.
Ruim 7500 meter boekenplanken
De UB wordt steeds meer een plek om te kunnen studeren. Dat betekent veel studieplekken. Boekenkasten blijven echter volop aanwezig in het gebouw. Maar liefst 7500 strekkende meter boekenplanken presenteren de open opstellingen van de collecties Algemeen (eerste verdieping), Archeologie, Muziek, Naslag en Letteren (tweede verdieping), Rechten en Sociale Wetenschappen (derde verdieping) en Theologie en Filosofie (vierde verdieping). Daarnaast staan nog kilometers boeken opgeslagen in de magazijnen op de begane grond, de kelder en de Zernike Campus Groningen. Overigens worden de huidige boekenkasten behouden. Ze krijgen wel een nieuwe omlijsting.
Eten en drinken in de koffieruimtes
In tegenstelling tot de huidige UB komen er straks meer pauzeplekken en komen er mini-kantines op alle verdiepingen. Op de eerste tot en met de vierde verdieping komen ‘koffiekamers’ waar men gezamenlijk kan pauzeren en kan genieten van koffie, broodjes, soep en versnaperingen. Ook komen er handige watertappunten om eenvoudig een fles water bij te vullen. In de wanden van de koffiekamers tonen vitrines bijzondere voorwerpen van de UB. Het assortiment aan eten en drinken in de UB wordt aangevuld met een vestiging van Starbucks, dat op 14 februari op de begane grond wordt geopend.
Schilderijen opgeslagen en gereinigd door Groninger Museum
In de hal van de UB hangen al jaren immense schildersdoeken van Gerriet Postma (1932-2009) en Ruud van der Wint (1942-2006). Het Groninger Museum heeft aangeboden om tijdens de renovatiewerkzaamheden deze doeken te reinigen en te bewaren. Vanaf 5 februari worden de doeken naar beneden gehaald.
Expositie: voel de materialen zelf
Op de eerste verdieping is een expositie ingericht waar bezoekers de gebruikte materialen kunnen bekijken en aanraken.
Renovatie klaar in 2018
De hele renovatie wordt gespreid over meerdere jaren, zodat de UB en haar collecties toegankelijk blijven en wordt overlast draaglijker verdeeld over een langere periode. Daarnaast worden zware apparaten zo min mogelijk overdag gebruikt en tijdens tentamenperiodes. De ontwerpen zijn tot stand gekomen in samenwerking met medewerkers van de UB, studentenvertegenwoordigers en specialisten van binnen en buiten de Rijksuniversiteit Groningen.
Laatst gewijzigd: | 30 januari 2024 09:46 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!