Just add sugar... Structural studies on Glucansucrase and Fructansucrase enzymes from lactobacilli
Promotie: | dr. ing. T. (Tjaard) Pijning |
Wanneer: | 10 januari 2014 |
Aanvang: | 14:30 |
Promotors: | prof. dr. B.W. Dijkstra, L. (Lubbert) Dijkhuizen |
Waar: | Academiegebouw RUG |
Faculteit: | Science and Engineering |
Extracellulaire polysacchariden die geproduceerd worden door
melkzuurbacteriën, hebben interessante eigenschappen voor
onder andere de voedingsindustrie. Polysacchariden van het type
α-glucaan of β-fructaan worden gesynthetiseerd door
glucansucrase respectievelijk fructansucrase enzymen. In zijn
proefschrift beschrijft Tjaard Pijning 3D-structuuronderzoek aan
enkele van deze enzymen. Hij maakt gebruik van
Röntgenkristallografie en kleine hoek Röntgen
verstrooiing technieken.
Van glucansucrase GTF180 uit Lactobacillus reuteri 180 werd een
verkorte vorm (GTF180-ΔN) gekristalliseerd om de eerste
3D-structuur van deze klasse enzymen te bepalen. In verschillende
kristalvormen bleek één van de vijf domeinen van dit
verkorte glucansucrase twee heel verschillende posities in te
nemen, resulterend in hetzij een langgerekte, hetzij een compacte
conformatie. In oplossing heeft GTF180-ΔN een langgerekte
conformatie. Het volledige GTF180 heeft een boemerangachtige vorm,
met het N-terminale domein als ‘extensie’ aan de
overige domeinen.
Ook werd de kristalstructuur van glucansucrase GTFA-ΔN uit
Lactobacillus reuteri 121 bepaald, en vergeleken met die van
GTF180-ΔN. De twee enzymen zijn 78% identiek qua aminozuur
volgorde maar verschillen in productspecificiteit. Uit de structuur
kon worden afgeleid dat aminozuur residuen dichtbij de acceptor
bindingsplaats, en in het bijzonder het aminozuur direct volgend op
het aminozuur dat de transition-state stabiliseert, een cruciale
rol spelen in de productspecificiteit.
De eerste kristalstructuur van een bacteriële sucrase, InuJ
uit Lactobacillus johnsonii NCC 533, verklaart waarom inulosucrases
eenzelfde substraatspecificiteit hebben als levansucrases die
β(2→6) geschakelde β-fructanen synthetiseren.
Productspecificiteit wordt waarschijnlijk bepaald door acceptor
bindingsplaatsen verder weg van de actieve holte.
Tjaard Pijning (Scheemda, 1965) studeerde aan de Rijks Hogeschool
Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd in de afdeling
Eiwitkristallografie in samenwerking met de afdeling
Microbiële Fysiologie, beide van het Groningen Biomolecular
Sciences and Biotechnology Institute en gefinancierd door
Senter.