Promotie dhr. I. Voskoboynikov: Economic growth in Russia. A comparative perspective
Wanneer: | ma 10-03-2014 om 14:30 |
Waar: | Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen |
Promotie: dhr. I. Voskoboynikov
Proefschrift: Economic growth in Russia. A comparative perspective
Promotor(s): prof.dr. M.P. Timmer
Faculteit: Economie en Bedrijfskunde
Russische productiviteit verbeterde tussen 1995-2008 alleen in sectoren van afnemend belang
Ilya Voskoboynikov onderzocht de prestaties van de Russische economie in de periode 1995-2008 in vergelijking met voormalig socialistische economieën in Europa, Brazilië, India en China. Hij ontwikkelde daartoe een nieuwe dataset (gedetailleerd op industrieniveau) voor productie, kapitaal, arbeid, en productiviteit. De resultaten van zijn analyse suggereren dat Rusland te kampen had met afnemende groei, omdat de productiviteit alleen verbeterde in die sectoren die een steeds kleiner aandeel van het bruto binnenlands product vormen.
Voskoboynikov laat zien dat het belangrijk is om een onderscheid te maken tussen formele en informele activiteiten binnen sectoren. De uitbreiding van de moderne sector in Brazilië sinds 2000 zorgde voor een positieve bijdrage aan groei, terwijl de uitbreiding van informele activiteiten in Rusland en India zorgen voor een lagere groeivoet. Voskoboynikov toont tevens aan dat de bonus op het gebied van economische groei als gevolg van structurele verandering zich niet voordeed in Centraal en Oost-Europa, en slechts in beperkte mate in Rusland.
Theorie is belangrijk voor de correcte meting van de bronnen van economische groei, stelt Voskoboynikov. In vergelijking met het meten van kapitaalvoorraden (gangbaar in eerdere studies) is het meten van kapitaaldiensten theoretisch superieur. De empirische analyse laat zien dat dit ook belangrijk is voor het begrijpen van de bronnen van recente economische groei in Rusland.
Ilya Voskoboynikov verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Global Economy and Management van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Het onderzoek werd gefinancierd door de Rijksuniversiteit Groningen. De dataverzameling werd ondersteund door het Basic Research Programme van de National Research University Higher School of Economics in Moscow.