Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Veranderen van de rijsnelheid in de auto heeft ook gevolgen voor de subjectieve tijdwaarneming

17 september 2014

RUG-onderzoeker Hedderik van Rijn heeft een onderzoek gepubliceerd in Frontiers in Psychology waarin hij laat zien dat het veranderen van de snelheid waarmee iemand in een auto rijdt ook gevolgen heeft voor de subjectieve waarneming van tijd: hoe harder iemand rijdt, hoe langzamer de tijd gaat. Hierdoor leidt een verhoging van 30km/u van 100 naar 130km/u tot een gevoeld snelheidsverschil van maar 23km/u. Als je niet goed oplet zal je dus snel te hard rijden, enkel en alleen door die bias in de subjectieve tijdwaarneming. Van Rijn is universitair hoofddocent bij de afdeling Experimentele Psychologie van de RUG.

Publicatie in Frontiers in Psychology: 'It's time to take the psychology of biological time into account: speed of driving affects a trip's subjective duration'

Laatst gewijzigd:20 juni 2024 07:56
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 december 2024

    Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol

    Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.

  • 26 november 2024

    De angst om te eten

    Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.

  • 05 november 2024

    Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?

    Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...