Studenten prikkelen museumbezoeker
Vrijdag 28 november vindt op Landgoed Borg Verhildersum in Leens de eerste Museum Technology Meeting plaats. Studenten van Noorderpoort Kunst & Multimedia in Groningen hebben hiervoor, samen met studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (afdeling Kunsten, Cultuur en Media) concepten ontwikkeld om, met behulp van technologie, het museum op een andere manier te kunnen beleven. Met behulp van de nieuwste ‘event technology’ apparatuur zijn vijf concepten ontwikkeld die de museabezoeker moet beroeren en onbekende perspectieven moet tonen.
Werken met de nieuwste technologie
Studenten van de opleidingen Gamedeveloper en Grafische vormgeving van Noorderpoort Kunst & Multimedia en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen vormen binnen dit project gezamenlijke teams. Deze teams hebben concepten ontwikkeld om de beleving van het museum voor een bredere bevolkingsgroep interessant te maken. De hardware die hiervoor wordt gebruikt, is state-of-the-art en soms zelfs nog niet eens op de markt. Denk aan het iBeacon smartphonesysteem, de Oculus Rift 3D-bril, de Double Robotics Virtual Presence Device, de nieuwste generatie 3D-printers en 360-gradencamera’s. In samenwerking met BANO Event Technology hebben de studenten de afgelopen maanden gebruik kunnen maken van een van deze technologieën om hun concepten te ontwikkelen.
‘Belevend leren’ in het museum
Tijdens de bijeenkomst in Verhildersum krijgen zo’n 60 museumdirecteuren en conservatoren de kans om de ontwikkelde concepten zelf te ervaren en, waar mogelijk, de hardware en applicaties uit te proberen. Het doel is het museum te veranderen in een beleving voor de zintuigen. André Hertgers, docent bij Noorderpoort Kunst & Multimedia, omschrijft het als volgt: ‘Een groot deel van de bevolking komt nooit in een museum omdat ze niet op de traditionele manier de informatie tot zich kunnen nemen. Zij leren door te doen, te voelen en te beleven. Dat noem ik ‘sensorisch leren’. Zestig procent van mijn mbo-studenten leert op deze manier. Tijdens dit project hebben de studenten innovatieve producten ontwikkeld waarmee mensen met deze leerstijl beter in staat zijn de informatie in een museum op te nemen.’ Ronald Hünneman, docent en onderzoeker bij afdeling Kunsten, Cultuur en Media van de RUG, gaat hier tijdens de bijeenkomst dieper op in met zijn plenaire introductie over het belang van een lichamelijke en zintuiglijke beleving.
Inzicht in nieuwe media voor musea
Door een gebrek aan geld en inzicht lopen veel musea achter in het doorvoeren van technische innovatie. Dit terwijl juist deze technologie het mogelijk maakt om een nieuwe doelgroepen het museum in te krijgen. De Museum Technology Meeting, een samenwerking van Noorderpoort, RUG, BANO en Verhildersum, is dan ook bedoeld om te leren hoe het doorvoeren van technische innovatie op een goedkope, maar vooruitstrevende manier kan.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 21:50 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
10 december 2024
Joëlle Douma wint schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024
Op maandag 9 december won Joëlle Douma (5 vwo) van het Gomarus College in Groningen de schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024 met haar verhaal ‘Ik haat Hanna’
-
10 december 2024
De tijd zal het leren: wat jaarringen ons vertellen over het verleden
DNA-analyse van eeuwenoude botten, tanden of planten kunnen familierelaties, populatiebewegingen en domesticeringsmethoden onthullen. Pınar Erdil vertelt er meer over.