Onderzoek naar psychologische hulp bij vermissing dierbare
De Rijksuniversiteit Groningen start deze week een driejarig onderzoek naar een behandeling voor psychologische klachten van mensen van wie een dierbare wordt vermist. Gedurende het onderzoek wordt hulp aangeboden in de vorm van cognitieve gedragstherapie en elementen van mindfulness. Er wordt onderzocht of deelname aan de behandeling leidt tot afname van posttraumatische stress en toename van welbevinden. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Fonds Slachtofferhulp.
Op dit moment zijn er in Nederland 1500 tot 2000 mensen langer dan een jaar vermist. Onderzoek uit Groot-Brittannië en Australië wijst uit dat geweld en ongeval één van de voornaamste oorzaken zijn van vermissing. Naar schatting krijgt 50% van de achterblijvers van vermisten te maken met complexe rouw en posttraumatische stressklachten. Tot op heden is er wereldwijd relatief weinig onderzoek gedaan naar het beloop van de klachten en effectieve behandelmethoden voor achterblijvers van vermisten.
Landelijk netwerk
Hoogleraar Jos de Keijser: ‘We hebben het over mensen die elke morgen wakker worden met de vraag of er nieuws zal zijn, en die zichzelf intussen de meest dramatische scenario’s voorspiegelen. Dat is niet goed voor je gezondheid. Met mindfulness en cognitieve therapie proberen we te helpen dit soort gedachten te verminderen.’
Tijdens het onderzoek worden de aard, ernst en het beloop van psychologische klachten bij verwanten van langdurige vermisten in kaart gebracht. Achterblijvers die in aanmerking komen voor psychologische hulp, krijgen een interventie aangeboden die bestaat uit cognitieve gedragstherapie en elementen van mindfulness. Hiervoor is een landelijk psychologennetwerk opgericht om conform het opgestelde behandelprotocol therapie te geven.
Deelnemen aan het onderzoek
Ieder persoon waarvan een dierbare minimaal drie maanden wordt vermist, kan meedoen aan het onderzoek. Via de website www.levenmetvermissing.nl kunnen geïnteresseerden informatie vinden over het onderzoek en de behandeling en zich aanmelden.
Meer informatie
Lonneke Lenferink, promovendus
Laatst gewijzigd: | 20 juni 2024 07:56 |
Meer nieuws
-
20 december 2024
NWO M1-subsidie voor drie FSE-onderzoekers
Dr. Antonija Grubišić-Čabo, dr. Robbert Havekes en prof. dr. ir. Jan Komdeur ontvangen een NWO M1-subsidie.
-
19 december 2024
NWO ENW-XL-miljoenenbeurzen voor onderzoeksprojecten RUG
Vier onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (RUG) ontvangen NWO beurzen van 3 miljoen euro voor hun onderzoeksprojecten.
-
19 december 2024
Jacquelien Scherpen geëerd met Hendrik W. Bode Lecture Prize 2025
Vanwege haar verdiensten voor de wetenschappelijke ontwikkelingen van regelsystemen en -techniek heeft Rector Magnificus Jacquelien Scherpen de 2025 Hendrik W. Bode Lecture prijs ontvangen van de IEEE Control Systems Society (CSS).