Nederlandse brandganzen hebben een actiever immuunsysteem dan soortgenoten in het Noorden
Vogeltrek is een imposant verschijnsel. Maar waarom vogels vaak grote afstanden afleggen van en naar hun broedgebied in hoog-noordelijke streken is nog lang niet opgehelderd. Er is geopperd dat de vogels profiteren van het langere daglicht, of dat er in het noorden minder roofdieren zijn. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit te Groningen en Vogeltrekstation NIOO-KNAW hebben een nieuwe verklaring ontdekt.
Ze onderzochten brandganzen die op Spitsbergen broeden en maakten een vergelijking met vogels van dezelfde soort die niet trekken maar het hele jaar in Nederland blijven.
Bezuinigen op immuunsysteem
De vogels op Spitsbergen bleken sterk te bezuinigen op hun afweersysteem (immuunsysteem), met name dat deel dat verantwoordelijk is voor de algemene weerstand tegen ziektes. Vermoed wordt dat dit kan omdat ziekteverwekkers in het noorden minder voorkomen dan bij ons.
Meer energie over voor voortplanting
Door minder in het afweersysteem te investeren houden de vogels meer energie over voor voortplanting en het vernieuwen van hun verenkleed. De vogels die in Nederland bleven broeden kenden deze luxe niet. Om zich te weren tegen ziekteverwekkers zoals vogelgriep bleef de activiteit van het afweersysteem gedurende de hele zomer het viervoudige van die van hun soortgenoten in het noorden. Vogels bleken zo in staat het afweersysteem aan te passen aan mogelijke risico's om een ziekte op te lopen.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cecilia A. M. Sandström; email: c.a.m.sandstrom rug.nl; tel: 0655976246
Artikel:
Baseline immune activity is associated with date rather than with moult stage in the Arctic-breeding barnacle goose (Branta leucopsis)
Verschijnt in:
PLOS ONE: http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0114812
Auteurs:
Cecilia A. M. Sandström ab, Jouke Propa, Henk van der Jeugd c, Maarten J. J. E. Loonen a
a University of Groningen, Arctic Centre, PO Box 716, 9700 AS Groningen, the Netherlands
b University of Groningen, Ocean Ecosystems, Nijenborgh 7, 9747 AG Groningen, the Netherlands
c Vogeltrekstation - Dutch Centre for Avian Migration and Demography (NIOO-KNAW), PO Box 50, 6700 AB Wageningen, the Netherlands
Laatst gewijzigd: | 19 maart 2020 13:42 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
10 december 2024
Joëlle Douma wint schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024
Op maandag 9 december won Joëlle Douma (5 vwo) van het Gomarus College in Groningen de schrijfwedstrijd Stijlvoltreffer 2024 met haar verhaal ‘Ik haat Hanna’
-
10 december 2024
De tijd zal het leren: wat jaarringen ons vertellen over het verleden
DNA-analyse van eeuwenoude botten, tanden of planten kunnen familierelaties, populatiebewegingen en domesticeringsmethoden onthullen. Pınar Erdil vertelt er meer over.