Promotie mw. A. Kunnen: Periodontitis & preeclampsia
Wanneer: | wo 09-10-2013 om 14:30 |
Promotie: mw. A. Kunnen, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Periodontitis & preeclampsia
Promotor(s): prof.dr. F. Abbas, prof.dr. J.G. Aarnoudse, prof.dr. C.P. van der Schans
Faculteit: Medische Wetenschappen
Parodontitis speelt rol in zwangerschapscomplicaties
Het verdient aanbeveling om vrouwen voor of in het begin van hun zwangerschap te controleren op parodontitis of tandvleesontsteking. Dat stelt Alina Kunnen op basis van haar promotieonderzoek. De bacteriën die bij parodontitis op en rondom het tandvlees aanwezig zijn, kunnen via de bloedbaan de placenta bereiken en blijken daar soms complicaties te veroorzaken. Ook kunnen er door tandvleesontsteking ontstekingsfactoren opgeroepen worden die schadelijk zijn voor de zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap neemt de gevoeligheid voor het ontwikkelen van parodontale ontstekingen toe. Er bestonden al langer aanwijzingen dat parodontitis een rol speelt bij het ontstaan van vroeggeboortes of een laag geboortegewicht. Kunnen ging na of er nog meer complicaties aan de lijst kunnen worden toegevoegd.
De promovenda concludeert dat er een duidelijk verband bestaat tussen parodontitis en de ontwikkeling van vroege zwangerschapsvergiftiging (voor 34 weken zwangerschap). Tegelijk ontdekte ze dat parodontitis op zichzelf niet alleen verantwoordelijk kan worden gesteld voor het ontstaan van deze ernstige zwangerschapscomplicatie. Eén van de voornaamste bacteriën voor parodontitis, Porphyromonas gingivalis, veroorzaakte namelijk geen ontstekingsreactie in afgenomen bloed van zwangere en niet-zwangere vrouwen. Blijkbaar zijn er dus ook andere factoren in het spel.
Dat verband bleek in een ratexperiment wel aanwezig tussen P. gingivalis en een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, placentaire en foetale groeivertraging, en miskramen. Vroege detectie en behandeling van parodontitis blijft daarom volgens Kunnen onbetwist belangrijk om het risico op zwangerschapscomplicaties te verkleinen.
Alina Kunnen (Haarlem, 1961) studeerde Mondzorgkunde aan de Hanzehogeschool Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde, de afdeling Obstetrie & Gynaecologie en de afdeling Pathologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Haar onderzoek werd gefinancierd door de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit en de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie. Kunnen werkt als docent en onderzoeker bij het UMCG en de Hanzehogeschool Groningen.