Promotie dhr. M. Bragaru: Sports and amputation
Wanneer: | wo 12-06-2013 om 12:45 |
Promotie: dhr. M. Bragaru, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Sports and amputation
Promotor(s): prof. dr. J.H.B. Geertzen, prof.dr. P.U. Dijkstra
Faculteit: Medische Wetenschappen
Sport vast onderdeel maken van revalidatieprogramma na amputatie
Slechts 15% van de mensen met een beenamputatie en 57% van de mensen met een armamputatie sport meer dan vier uur per maand. Dat ontdekte Mihai Bragaru in een onderzoek naar de invloed van sportdeelname op mensen met een amputatie. Zijn conclusie: mensen moeten al in het begin van een revalidatieproces een persoonlijk sportadvies krijgen, afgestemd op persoonlijke belemmeringen en stimulansen.
Het aantal mensen dat een ledemaat moet missen door diabetes of hart- en vaatziekten neemt toe. Ook na een amputatie blijft voldoende bewegen belangrijk. Maar er is weinig bekend over de invloed van sporten na een amputatie. Bragaru bracht daarom eerst bestaande literatuur in kaart en ging vervolgens na welke kennislacunes er bestaan. Hij concludeert in dit verband bijvoorbeeld dat het aanbod van sportprotheses is toegenomen, maar dat er weinig systematische kennis over deze hulpmiddelen bestaat. Specialisten kiezen daardoor protheses op basis van persoonlijke voorkeur, niet op basis van vakliteratuur.
Vervolgens voerde de promovendus een aantal praktijkstudies uit om de gaten te vullen. Hij legde daarvoor twee vragenlijsten voor aan mensen die een arm of been moeten missen. Van de eerste doelgroep reageerden 175, van de tweede 780 mensen. Het blijkt dat vooral de stimulans van vrienden en familie helpt om voldoende te sporten. Bragaru concludeert dat het ook de taak van specialisten is om patiënten te wijzen op de psychosociale voordelen van sport.
Mihai Bragaru (Roemenië, 1980) studeerde Medical Bioengineering aan de Universiteit van Iasi, Roemenië. Hij verrichtte zijn onderzoek bij het Centrum voor Revalidatie, afdeling Revalidatie, van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Bragaru maakte deel uit van onderzoeksinstituut SHARE. Het onderzoek werd gefinancierd door het Ubbo Emmiusfonds. Bragaru werkt als onderzoeker op de afdeling Revalidatie van het UMCG.