Oratie dhr. prof.dr. T.P.W. Kamphuisen: Verbindende vaten
Wanneer: | di 23-04-2013 om 16:15 |
Oratie: dhr. prof.dr. T.P.W. Kamphuisen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Verbindende vaten
Leeropdracht: Interne geneeskunde, i.h.b. de vasculaire geneeskunde
Faculteit: Medische Wetenschappen
Kamphuisen pleit in zijn oratie voor het bundelen van kennis van verschillende vaatexperts in zogenaamde vaatcentra. Die centra kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van de vaatzorg in Nederland, stelt de hoogleraar Interne Geneeskunde. Dat is belangrijk omdat de gezondheidszorg de komende tijd wordt geconfronteerd met een toenemend aantal patiënten met complexe vaataandoeningen. Zo blijkt dat patiënten met vaatlijden in de benen vaker eveneens een hart- of herseninfarct hebben doorgemaakt. Deze complexiteit vraagt om een nieuw soort dokter, die het gehele vaatbed kan behandelen.
In de huidige gezondheidszorg is echter sprake van orgaanspecifieke behandeling. Elk orgaan heeft zijn eigen dokter, of het nu de longen betreft, het hart, de lever of de nieren. Ook de vaatgeneeskunde kent dit fenomeen. De neuroloog behandelt de hersenvaten, de cardioloog de kransslagaders en de vaatchirurg de beenvaten, maar de behandeling van dichtslibbende vaten zou juist universeel moeten zijn.
Gebrek aan uniformiteit raakt aan de kwaliteit van de behandeling van de vaatpatiënt. Bovendien is de huidige fragmentarische zorg inefficiënt. De patiënt zal meerdere dokters bezoeken, bijvoorbeeld de één voor een vaatziekte en de ander voor behandeling van een hoge bloeddruk. Dit leidt tot hogere kosten, een grotere belasting voor de patiënt, en de behandeling kost veel meer tijd.
Juist in deze tijd van snel voortschrijdend inzicht met talloze nieuwe diagnostische en therapeutische mogelijkheden, helpt het om door bundeling van kennis van de verschillende experts de juiste keuzes voor de patiënt te maken. Bij deze zogenaamde systemische vorm van geneeskunde wordt de patiënt gevormd door de som der delen. Dit leidt tot meer kwaliteit, efficiëntere benutting van de gezondheidszorg en een grotere patiënttevredenheid.