Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Start onderzoek naar milde geheugenproblemen en apathie

13 mei 2013

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start binnenkort een onderzoek naar milde geheugenproblemen en apathie (gebrek aan initiatief en interesse) bij mensen van zestig tot tachtig jaar. Uit eerdere studies is gebleken dat patiënten met milde geheugenproblemen en apathie een groter risico hebben op het ontwikkelen van dementie. Doel van het nu te starten onderzoek is om te achterhalen welke veranderingen in de hersenen bij deze patiënten optreden. Het onderzoek wordt gecoördineerd door prof. Aleman van het Neuro Imaging Center en prof. De Deyn van de afdeling Neurologie van het UMCG.

Veel patiënten met milde geheugenproblemen hebben ook last van gedrags-veranderingen. Van deze zogenoemde neuropsychiatrische problemen komt apathie het meest voor. 32 tot 40 procent van de patiënten met milde geheugenproblemen heeft last van apathie en dat percentage neemt toe met het verergeren van de geheugenproblemen.

Alzheimer

Uit eerder onderzoek is bekend dat patiënten met milde geheugenproblemen en apathie een groter risico hebben op het ontwikkelen van dementie. Bovendien blijkt dat apathie toeneemt bij patiënten met een progressief beloop van de ziekte van Alzheimer. Het is nog onduidelijk welke neurologische processen hieraan ten grondslag liggen en wat de relatie is tussen apathie en milde geheugenproblemen en de ziekte van Alzheimer. Door meer inzicht hierin te krijgen, kan de ontwikkeling van dementie bij patiënten mogelijk eerder worden vastgesteld en behandeld.

Tests

Het onderzoek bestaat uit een aantal neuropsychologische tests en een MRI- scan. Er worden drie groepen deelnemers van 60 tot 80 jaar onderzocht: mensen die last hebben van apathie en milde geheugenproblemen, mensen die alleen last hebben van milde geheugenproblemen en mensen zonder geheugenproblemen en zonder apathie. Na drie jaar vindt vervolgonderzoek plaats met opnieuw een aantal neuropsychologische tests.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met mw. H. Goldhoorn, tel: (050) 361 14 85, e-mail: h.goldhoorn umcg.nl of mw. drs. F. Reesink, e-mail: f.e.reesink umcg.nl .

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:17

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.