Grote subsidie Willem Barentsz Poolinstituut voor onderzoek op Spitsbergen
Het Willem Barentsz Poolinstituut van de Faculteit der Letteren ontvangt 1,3 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek op de eilandengroep Spitsbergen. Het doel is de veranderingen van het Arctische ecosysteem in kaart te brengen sinds de ontdekking van Spitsbergen door Willem Barentsz in 1596.
Het onderzoek richt zich op de menselijke invloeden op terrestrische, zoet water en mariene ecosystemen. Zo ontstaat een beter beeld van de geschiedenis van de ontwikkeling van de ecosystemen en de gevolgen daarvan voor de toekomst. Met dit multidisciplinaire programma verstevigt het Willem Barentsz Poolinstituut de samenwerking tussen Nederlandse poolonderzoekers.
Locatie
De eilandengroep Spitsbergen ligt halverwege Noorwegen en de Noordpool. Het onderzoek concentreert zich in het dorp Ny-Ålesund op Spitsbergen. Liggend aan het Kongsfjord is deze natuurlijke omgeving focus van internationaal wetenschappelijk onderzoek, waar de betrokken onderzoekers al eerder actief zijn geweest. In dit dorp bevindt zich ook het Nederlands Poolstation, dat beheerd wordt door het Arctisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen.
Samenwerking
De subsidie is bedoeld voor vijf onderzoeksprojecten en is een samenwerking tussen de verschillende partners van het Willem Barentsz Poolinstituut. Vier projecten worden uitgevoerd door de RUG, één door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). De projecten zijn onderzoeken van RUG wetenschappers Louwrens Hacquebord, Maarten Loonen (beiden van het Arctisch Centrum), Anita Buma (Ocean Ecosystems) en Jan Komdeur (Behavioural Ecology). Het vijfde project is van NIOZ onderzoeker Corina Brussaard.
Toekenning van deze projecten is in het kader van het Nieuwe Nederlandse Polaire Programma, een onderzoeksprogramma van NWO.
Voor meer informatie:
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 02:16 |
Meer nieuws
-
07 januari 2025
RUG-studenten duiken in de Europese muziekindustrie
Volgende week start weer het jaarlijkse festival Eurosonic Noorderslag (ESNS). Vanuit de RUG Wetenschapswinkels zijn daar twee groepjes studenten bij betrokken. Ze gaan tijdens ESNS op pad om verschillende maatschappelijke thema’s te onderzoeken.
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.