Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Acht wereldtoppers in debat over taal

04 september 2013

Meertaligheid is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw. Globalisering en digitalisering leiden steeds opnieuw en steeds sterker tot vragen over hoe mensen en culturen elkaar (kunnen) verstaan. Waarderen we talige en culturele diversiteit of streven we omwille van ‘verstaanbaarheid’ juist naar eenheid? Reden voor de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) om te starten met een bacheloropleiding Minorities & Multilingualism én een internationale masteropleiding Multilingualism. Ter gelegenheid van de start organiseren de RUG en University Campus Fryslân, in samenwerking met een groot aantal andere partners, op 12 en 13 september een congres en een festival rond het thema meertaligheid.

Bij beide bovengenoemde opleidingen nemen het Fries en de provincie Fryslân een bijzondere positie in. Fryslân is namelijk niet alleen de enige officieel meertalige provincie, maar ze ondersteunt ook structureel en actief het onderzoek naar meertaligheid. In de afgelopen jaren is Fryslân daardoor steeds meer uitgegroeid tot hét centrum van meertaligheid in Nederland.

Master Multilingualism

Een van de resultaten hiervan is de nieuwe internationale master Multilingualism in Leeuwarden, die wordt aangeboden door de RUG, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en University Campus Fryslân. Ter gelegenheid van de start van dit programma organiseren de RUG en University Campus Fryslân, in samenwerking met een groot aantal andere partners, op 12 en 13 september een congres en een festival rond het thema meertaligheid.

Wereldtoppers over taal en talen

Een van de opmerkelijke programmaonderdelen is ‘The Key Debates’. In vier openbare debatten gaan acht wetenschappers, allen topexperts op het terrein van meertaligheid, met elkaar in discussie. De aan de orde gestelde thema’s zijn niet alleen van belang voor taalkundigen maar door hun soms verstrekkende implicaties ook voor politici en voor het bredere publiek.

Programma ‘The Key Debates’, Schouwburg De Harmonie, Leeuwarden
Donderdag 12 september , 16:00 - 17:00
‘Language and Thought’ ­- Bepaalt onze taal ons denken?,
Geoffrey Pullum (University of Edinburgh) vs. Guillaume Thierry (University of Bangor)

Donderdag 12 september , 17:00 - 18:00
‘Language innateness’ ­- Is taal aangeboren of aangeleerd?,
Dan Everett (Bentley University) vs. Ian Roberts (University of Cambridge)

Vrijdag 13 september , 16:30-17:30
‘Language Shift’ ­- Kunnen stervende talen worden gereanimeerd?, Tove Skutnabb-Kangas (Ǻbo Akademi) vs. Sue Wright (University of Portsmouth)

Vrijdag 13 september , 17:30-18:30
‘Language Planning’ -
Heeft taalpolitiek zin?, Abram de Swaan (Universiteit van Amsterdam) vs. Robert Philipson (Copenhagen Business School)

Daarnaast wordt op donderdagavond 12 september Multilingual Fryslân: The Festival gehouden. Er is muziek, film, theater, installatiekunst en een rondleiding door Tresoar. Het festival is gratis toegankelijk.

Meer informatie

- Nanna Haug Hilton, n.h.hilton[at]rug.nl.
- www.rug.nl/masters/multilingualism

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:17
View this page in: English

Meer nieuws

  • 07 januari 2025

    RUG-studenten duiken in de Europese muziekindustrie

    Volgende week start weer het jaarlijkse festival Eurosonic Noorderslag (ESNS). Vanuit de RUG Wetenschapswinkels zijn daar twee groepjes studenten bij betrokken. Ze gaan tijdens ESNS op pad om verschillende maatschappelijke thema’s te onderzoeken.

  • 19 december 2024

    Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren

    Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.