Visual pathway morphometry in visual field defects
Promotie: dhr. A.T. Hernowo, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Visual pathway morphometry in visual field defects
Promotor(s): prof.dr. J.M.M. Hooymans
Faculteit: Medische Wetenschappen
Oogziekten tasten ook de hersenen aan
Glaucoom en macula degeneratie zijn niet alleen oogziekten, maar hebben ook betrekking op de hersenen. Onderzoek van promovendus Aditya Hernowo geeft daarvoor nieuwe aanwijzingen. Als bij de behandeling van deze oogziekten meer aandacht wordt besteed aan de hersenen, is de kans op herstel van het gezichtsvermogen mogelijk groter, aldus de onderzoeker.
Macula degeneratie en glaucoom zijn aandoeningen waarbij het perifere zicht (dat wat men ‘vanuit de ooghoeken’ waarneemt) wordt aangetast. De precieze oorzaak van glaucoom is nog onbekend. Macula degeneratie is een aantasting van het netvlies, een laag aan de achterkant van de oogbol die het licht ontvangt en verwerkt.
Met behulp van MRI-onderzoek bracht Hernowo de hersenen van patiënten met deze ziekten in kaart. Hij stelt vast dat het volume van de visuele banen bij patiënten met glaucoom en macula degeneratie is aangetast. Visuele banen zijn die delen van de hersenen waardoor visuele informatie wordt doorgegeven, voordat ze verwerkt worden. Wanneer macula degeneratie op jonge leeftijd begint, zijn de visuele banen ernstiger aangetast dan wanneer de ziekte op latere leeftijd begint. Bij glaucoom geldt: hoe ernstiger de ziekte, hoe groter het verlies van volume van de visuele banen. Wanneer de visuele banen zijn aangetast, is er wellicht minder kans op herstel van gezichtsvermogen, zo stelt Hernowo. Hij beveelt aan meer aandacht te besteden aan de hersenen, en hoopt dat er manieren worden gevonden om zenuwcellen in de hersenen te beschermen tegen beschadiging.
Aditya Tri Hernowo (Indonesië, 1981) studeerde geneeskunde te Yogyakarta. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Eric Bleumink Fonds, Uitzicht, SNOO en het Nelly Reef Fonds.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 00:59 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
28 februari 2025
Vici-beurzen voor twee onderzoekers RUG/UMCG
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Vici-subsidies van elk maximaal 1,5 miljoen euro toegekend aan Merel Keijzer en Charalampos Tsoumpas. Met deze subsidie kunnen de onderzoekers vijf jaar lang een innovatieve...