Urinary markers of glomerular and tubular damage in chronic kidney disease
Promotie: dhr. F.L. Nauta, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Urinary markers of glomerular and tubular damage in chronic kidney disease
Promotor(s): prof.dr. P.E. de Jong
Faculteit: Medische Wetenschappen
Nieuwe markers hoopgevend in de strijd tegen nierschade
Nieuwe markers – stoffen die in de urine kunnen worden aangetroffen – lijken aanvullende mogelijkheden te bieden in de zorg voor patiënten met een verstoorde nierfunctie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Ferdau Nauta.
Steeds meer mensen kampen met een verstoorde nierfunctie. Door een verstoorde nierfunctie neemt het risico op hart- en vaatziektes, ernstig nierfalen en overlijden toe. Het is daarom van belang nierschade in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Screening op eiwitverlies in de urine is hiervoor een belangrijke methode die goede resultaten biedt. Nieuwe markers bieden aanvullende mogelijkheden, zo blijkt.
Nauta laat zien dat nieuwe markers als KIM-1, NGAL en H-FABP al verhoogd zijn voordat andere tekenen van nierschade aanwezig zijn. Ze kunnen dus helpen nierschade nog vroeger op te sporen. Ook kunnen de markers gebruikt worden om het verloop van nierschade te voorspellen en kunnen ze helpen de kans op problemen na een transplantatie beter in te schatten. Verder blijkt dat de nieuwe markers gebruikt kunnen worden om nierbeschermende medicijnen optimaal te doseren. Nauta spreekt van veelbelovende ontwikkelingen. Maar voordat de nieuwe markers in de kliniek kunnen worden gebruikt, is nog wel uitgebreid nader onderzoek nodig.
Ferdau Nauta (Heerenveen, 1981) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan de afdeling Nefrologie en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek maakt deel uit van PREVEND, een bevolkingsonderzoek in Groningen naar eiwit in de urine. Nauta is in opleiding tot internist in het Martini Ziekenhuis te Groningen.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:00 |
Meer nieuws
-
16 januari 2025
€16,5 miljoen subsidie voor onderzoek naar effect CAR T-cellen bij terugkerende beenmergkanker
Het UMCG gaat specifieke CAR-T cellen produceren om patiënten met terugkerende beenmergkanker te behandelen. Samen met Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam gaat het UMCG de effectiviteit van deze mogelijk nieuwe behandeling onderzoeken. Voor het...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...