Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

The social life of ABC transporters

06 juni 2012

Promotie: dhr. P. Meszaros, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The social life of ABC transporters

Promotor(s): prof.dr. D. Hoekstra

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in resistentie tegen chemotherapie

Tumorcellen kunnen resistent zijn tegen meerdere vormen van chemotherapie. Deze zogenoemde ‘multi-drug resistentie’ kan onder andere worden veroorzaakt door ABC transporters. Dit zijn eiwitten die in alle bekende organismen voorkomen, van bacteriën tot de mens. Ze zijn verankerd in het membraan van de cel en helpen de cel te beschermen, door lichaamsvreemde moleculen naar buiten te pompen.

UMCG-promovendus Péter Mészáros bestudeerde hoe de moleculaire omgeving van de ABC transporter de ‘pompfunctie’ van het eiwit beïnvloedt. Bijzondere aandacht ging hierbij uit naar zogenoemde lipid rafts, microdomeinen van het celmembraan. De promovendus vond meerdere aanwijzingen dat ABC transporters die zich buiten de lipid rafts bevinden niet of minder actief zijn dan die in de lipid rafts.

Het onderzoek vergroot het inzicht in de moleculaire parameters die kunnen worden gerekend tot het sociale leven van de ABC transporter en hoe deze factoren de activiteit van ABC eiwitten op verschillende wijze beïnvloeden, mede afhankelijk van de celcontext. De verkregen inzichten kunnen helpen om de effectiviteit van chemotherapeutica te testen.

Péter Mészáros (Hongarije, 1983) studeerde biofysica te Szeged, Hongarije. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:01
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....