Prediction of psychosocial problems in adolescents. Do early childhood findings from routine preventive child healthcare help?
Promotie: mw. M. Jaspers, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Prediction of psychosocial problems in adolescents. Do early childhood findings from routine preventive child healthcare help?
Promotor(s): prof.dr. S.A. Reijneveld
Faculteit: Medische Wetenschappen
Jeugdgezondheidszorg kan psychosociale problemen jongeren maar ten dele voorspellen
Gegevens van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) voorspellen psychosociale problemen bij jongeren maar voor een deel. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Merlijne Jaspers. Zij vergeleek gegevens uit onderzoeksproject TRAILS, over de geestelijke gezondheid en sociale ontwikkeling van jongeren in Noord-Nederland, met de JGZ-dossiers van deze jongeren.
De Nederlandse jeugdgezondheidszorg (o.a. het consultatiebureau) ziet ruim negentig procent van alle kinderen in Nederland en heeft daarmee een unieke positie. Het is dan ook een ideale setting om problemen op het gebied van emoties en gedrag (zoals aandachttekort, hyperactiviteit en vormen van autisme) te onderkennen. Dan zou vroegtijdig preventieve zorg kunnen worden ingezet. Jaspers laat zien dat vroege bevindingen van JGZ-professionals psychosociale problemen in de (pre)adolescentie slechts in beperkte mate voorspellen. Gedragsproblemen, autisme spectrum en ADHD problemen kunnen behoorlijk goed worden voorspeld op basis van door JZG geregistreerde gegevens. Voor emotionele problemen geldt dat minder.
De promovenda identificeerde enkele vroege indicatoren die het werk van JGZ-professionals kunnen ondersteunen. Zo zijn een laag geboortegewicht en gedragsproblemen op vierjarige leeftijd voorspellend voor gedragsproblemen in de adolescentie. Nader onderzoek kan helpen om de voorspellende waarde van JGZ-gegevens over de vroege ontwikkeling te verbeteren.
Merlijne Jaspers (Amsterdam, 1980) studeerde sociale en gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Sociale Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Inmiddels werkt ze als beleidsmedewerker aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 00:59 |
Meer nieuws
-
16 januari 2025
€16,5 miljoen subsidie voor onderzoek naar effect CAR T-cellen bij terugkerende beenmergkanker
Het UMCG gaat specifieke CAR-T cellen produceren om patiënten met terugkerende beenmergkanker te behandelen. Samen met Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam gaat het UMCG de effectiviteit van deze mogelijk nieuwe behandeling onderzoeken. Voor het...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...