Orkestratie van de prenatale zorg
Oratie: mw. prof.dr. C.M. Bilardo, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Orkestratie van de prenatale zorg
Leeropdracht: Foeto-maternale geneeskunde, i.h.b. de prenatale diagnostiek en therapie
Faculteit: Medische Wetenschappen
In haar oratie bespreekt prof.dr. Katia Bilardo het relatief nieuwe vakgebied – tevens haar leeropdracht - foetale geneeskunde. Deze discipline is ontstaan met de komst van de echoscopie in de verloskunde, waardoor het mogelijk werd toegang te verkrijgen tot de baby in de baarmoeder. Voeg daarbij de snelle ontwikkelingen in de genetica en het wordt duidelijk dat momenteel heel veel van de stoornissen in de ontwikkeling van de ongeborene tijdens de zwangerschap zijn vast te stellen. Dit betreft niet alleen aangeboren afwijkingen, maar ook bepaalde zwangerschapsaandoeningen zoals hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging, die al vroeg in de zwangerschap kunnen worden voorspeld, waarna preventieve behandeling kan worden ingesteld.
Het mag duidelijk zijn dat zwangere vrouwen door deze ontwikkelingen vroeg in de zwangerschap steeds meer informatie zullen krijgen. Daarbij moeten zij zelf de keuze maken van welke onderzoeken zij gebruik willen maken. Goede ‘counseling’ is een eerste vereiste.
Daarnaast vereist vroege diagnostiek van aangeboren afwijkingen een intensieve samenwerking tussen een breed scala aan specialisten die betrokken zijn bij de prognose en behandelopties voor deze kinderen en zorgdragen voor opvang en begeleiding na de geboorte. Samenwerking in de gehele noordelijke regio is daarbij van groot belang.
Deze intensieve samenwerking tussen vele disciplines kan gezien worden als een orkest dat zich op een belangrijke première voorbereidt. Harmonieuze samenwerking in Noordoost-Nederland moet tot een perfecte uitvoering gaan leiden. Daarmee worden unieke kansen gecreëerd voor een kwalitatief hoogwaardige patiëntenzorg en voor topwetenschappelijk onderzoek.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:01 |
Meer nieuws
-
16 januari 2025
€16,5 miljoen subsidie voor onderzoek naar effect CAR T-cellen bij terugkerende beenmergkanker
Het UMCG gaat specifieke CAR-T cellen produceren om patiënten met terugkerende beenmergkanker te behandelen. Samen met Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam gaat het UMCG de effectiviteit van deze mogelijk nieuwe behandeling onderzoeken. Voor het...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...