On the Agora. Power and public space in hellenistic and roman Greece
Promotie: dhr. C.P. Dickenson, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: On the Agora. Power and public space in hellenistic and roman Greece
Promotor(s): prof.dr. O.M. van Nijf, prof.dr. P.A.J. Attema, prof.dr. L.C. Nevett
Faculteit: Letteren
Griekse agora: bruisende en belangrijke ruimte
Het leven op de Griekse ‘agora’ was bruisender, dynamischer en belangrijker voor het functioneren van de stad dan tot nu toe aangenomen. Dat stelt Chris Dickenson op basis van zijn promoteonderzoek. De agora was een levendige openbare ruimte tot ver in de Romeinse periode, die zeer belangrijk bleef voor het functioneren van het politieke leven in de stad.
Dickenson’s proefschrift gaat uit van de veronderstelling dat de openbare ruimte een bruikbaar raamwerk is om te kijken naar de maatschappij en cultuur van de mensen die elkaar daarin ontmoeten. De openbare ruimte is een plek waar mensen met verschillende achtergronden en soms botsende ideeën en idealen samenkomen. Verschillende individuen en verschillende subgroepen in een stad hebben allemaal direct belang bij de manier waarop de openbare ruimte gebruikt wordt en eruit ziet. Antropologen en sociologen hebben voor de moderne wereld aannemelijk gemaakt dat juist in de publieke ruimte machtsverhoudingen worden betwist, bediscussieerd of opnieuw vastgesteld.
Als deze visie voor moderne steden klopt, dan is dat zelfs meer het geval voor premoderne maatschappijen. Door de afwezigheid van snelle vormen van transport, massamedia en elektronische communicatie was persoonlijke interactie binnen de stad nog veel belangrijker dan nu, aldus Dickenson. Zijn proefschrift gaat uit van dit begrip van de openbare ruimte en gebruikt het concept om de veranderingen op de agora te onderzoeken, de meest belangrijke publieke ruimte van de oude Griekse stad of polis, voor een periode met aanzienlijke politieke conflicten en immense culturele veranderingen – de Hellenistische en vroeg Romeinse periodes (circa 300 v.C. tot 300 n.C.). Dickenson onderzoekt daarin wat de veranderingen in het ontwerp en het gebruik van de agora ons vertellen over de veranderingen in de maatschappij, cultuur, en vooral machtsrelaties binnen de polis.
Chris Dickenson (Groot-Brittannië, 1977) studeerde klassieke archeologie aan de Universiteit van Leiden. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdelingen geschiedenis en archeologie van de Faculteit der Letteren.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 00:59 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 december 2024
De tijd zal het leren: wat jaarringen ons vertellen over het verleden
DNA-analyse van eeuwenoude botten, tanden of planten kunnen familierelaties, populatiebewegingen en domesticeringsmethoden onthullen. Pınar Erdil vertelt er meer over.