Myogenic constriction in renal failure - cause and therapy
Promotie: dhr. P. Vavrinec, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Myogenic constriction in renal failure - cause and therapy
Promotor(s): prof.dr. R.H. Henning
Faculteit: Medische Wetenschappen
Gladde spier in nierslagaders cruciaal voor ontstaan nierschade
Een goede werking van de vasculaire gladde spiercontractie in kleine nierslagaders is cruciaal voor het beperken van nierschade en de progressie van nierziekte. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Peter Vavrinec.
Het onderzoek naar het ontstaan van hart- en vaatvaatziekten, nierfalen en hypertensie richt zich voor een groot deel op de rol van het endotheel, de bekleding van de vaatwand. De rol van het gladde spierweefsel in de slagaders blijft onderbelicht. Ten onrechte, zo stelt Vavrinec vast.
Hoe het intracellulaire mechanisme van myogene constrictie precies functioneert, is nog onduidelijk. Desalniettemin ziet Vavrinec verbetering van myogene constrictie na remming van het Renine-angiotensine aldosterone systeem (RAAS), een hormoonsysteem dat grote invloed heeft op onder meer de bloeddruk. Ook interventie in de GLP-1- en de EGF-signaaltransductie verbetert de myogene constrictie, zo stelt Vavrinec vast. Hiermee heeft hij nieuwe aangrijpingspunten voor therapie en diagnostiek blootgelegd. Nader onderzoek naar de contractiliteit van het vasculaire gladde spierweefsel is nodig, zo stelt de promovendus, met name naar de mechanismes die betrokken zijn bij myogene constrictie.
Peter Vavrinec (Bratislava, Slowakije, 1978) studeerde farmacie te Bratislava. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Klinische Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:02 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...
-
17 juli 2024
Veni-beurzen voor tien onderzoekers
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...