Metastates, non-Gibbsianness and phase transitions: a stroll through statistical mechanics
Promotie: dhr. G. Iacobelli, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Metastates, non-Gibbsianness and phase transitions: a stroll through statistical mechanics
Promotor(s): prof.dr. A.C.D. van Enter, prof.dr. C. Külske
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Verkenning van de statische mechanica
In het proefschrift van Giulio Iacobelli worden drie onderwerpen uit de statistische mechanica behandeld. Het concept van een Gibbs-maat is hier fundamenteel.
Een groot voordeel van de Gibbsiaanse beschrijving van een oneindig systeem, is de mogelijkheid dat er meerdere Gibbs-kansmaten bestaan met dezelfde groep voorwaardelijke kansen. Dit beschrijft het natuurkundige verschijnsel van een faseovergang.
Een volgend belangrijk kenmerk van de Gibbsiaanse beschrijving is de continuïteit van de voorwaardelijke kansverdelingen als functie van de randvoorwaarden. Deze continuïteit is gerelateerd aan het natuurkundig concept van lokaliteit. Iacobelli geeft in zijn proefschrift een voorbeeld van de wijze waarop de genoemde continuïteit verloren kan gaan als het systeem wordt onderworpen aan een bepaalde toevalsdynamica. Verder bestudeert hij de faseovergang voor het Potts-model met onzichtbare kleuren op Z2. Hij bewijst dat er bij dit model een eerste orde-faseovergang optreedt als het aantal onzichtbare kleuren groot genoeg is. Ook analyseert hij wanordelijke meanfield-modellen waar zowel spinvariabelen als `wanorde'-variabelen een groot maar eindig aantal waarden kunnen aannemen. Hij geeft een constructie van de `metastate' en berekent de gewichten van de kansen waarmee de verschillende mogelijke limiettoestanden kunnen voorkomen.
Giulio Iacobelli (Italië, 1982) studeerde technische wetenschappen aan de universiteit van Rome. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling wiskunde van het Johann Bernoulli Instituut van de RUG en werd gefinancierd door NWO.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 00:59 |
Meer nieuws
-
28 maart 2025
Micro-organismen tegen klimaatverandering
Micro-organismen kunnen oplossingen bieden die ons kunnen helpen om klimaatverandering tegen te gaan, zeggen RUG-wetenschappers. Dit blijkt ook uit een internationaal rapport.
-
25 maart 2025
Wat is er nodig om het Waddengebied te herstellen?
De Waddenzee heeft altijd al een belangrijke functie gehad voor vissen, vogels en bodemleven: het is een kraamkamer, tankstation en rustplaats. Maar het gaat niet goed met de Waddenzee. Vandaag presenteren onderzoekers van de Rijksuniversiteit...
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...