Mapping of asthma susceptibility in recombinant congenic mouse strains
Promotie: dhr. B.I.A. Piavaux, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Mapping of asthma susceptibility in recombinant congenic mouse strains
Promotor(s): prof.dr. A.J.M. van Oosterhout
Faculteit: Medische Wetenschappen
Nieuw kandidaat-gen voor astma geïdentificeerd
Astma is een longziekte waarbij patiënten kortademigheid en hyperreactiviteit van de luchtwegen ontwikkelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat genetische aanleg een belangrijke rol speelt in astma.
Promovendus Benoit Piavaux verrichtte onderzoek naar de genetische achtergrond van astma. Hiertoe bracht hij gevoeligheidsgenen op chromosoom 17 in een muismodel in kaart. Hij identificeerde drie interessante loci. Twee hiervan, het MHC locus en pla2g7, werden al eerder in verband gebracht met astma in de mens. De experimenten tonen aan dat de rol van deze loci met de gebruikte muismodellen verder onderzocht kan worden. Ook toont Piavaux aan dat het gebruikte diermodel genetische data kan genereren die voor de mens relevant zijn. Een laatste gen, Apobec-2, werd niet eerder in verband gebracht met astma en is dus een nieuw kandidaat-gen. Moleculair biologisch onderzoek zal dat nader moeten uitwijzen.
Benoit Piavaux (België, 1976) studeerde biotechnologie te Brussel en Gent. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Longziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Nederlands Astma Fonds en Stichting Astma Bestrijding.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 00:59 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
28 februari 2025
Vici-beurzen voor twee onderzoekers RUG/UMCG
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Vici-subsidies van elk maximaal 1,5 miljoen euro toegekend aan Merel Keijzer en Charalampos Tsoumpas. Met deze subsidie kunnen de onderzoekers vijf jaar lang een innovatieve...