Immune regulation by allergen immunotherapy. Lessons learned from experimental approaches
Dubbelpromotie: mw. S. Shirinbak, 14.30 uur en dhr. H. Maazi, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Immune regulation by allergen immunotherapy. Lessons learned from experimental approaches
Promotor(s): prof.dr. A.J.M. van Oosterhout
Faculteit: Medische Wetenschappen
Oorzaak allergische astma nader in kaart gebracht
Veel allergische aandoeningen kunnen onderdrukt worden. Er zijn echter nauwelijks medicijnen die de oorzaak van de ziekte aanpakken en die langdurig werkzaam zijn. Dat is ook het geval bij allergische astma. Omdat er over de oorzaak van deze ziekte weinig bekend is, zijn er geen goede medicijnen beschikbaar. De promovendi Hadi Maazi en Soheila Shirinbak gingen op zoek naar de cellulaire mechanismen die aan allergische astma ten grondslag liggen. De inzichten die dit onderzoek opleverde kunnen wellicht helpen bij de ontwikkeling van een medicijn tegen allergische astma.
Maazi en Shirinbak ontdekten dat FoxP3-positieve regulatoire T-cellen belangrijk zijn voor onderdrukking van de luchtwegontsteking die bij allergische astma een rol spelen. B-cellen, plasmacytoide dendritische cellen en CD8-positieve T-cellen daarentegen zijn niet vereist voor de onderdrukking van luchtwegontsteking, luchtweghyperreactiviteit en allergeen-specifiek IgE responsen. Eerder hadden Maazi en Shirinbak al ontdekt dat ook het cytokine IL-10 een belangrijke rol spelt bij de behandeling van allergische astma. In hun proefschrift brengen ze de precieze rol van dit cytokine in kaart. Tenslotte laten ze zien dat CTLA4-Ig en TGFβ de efficiëntie van de SIT behandeling sterk vergroten.
Hadi Maazi (Iran 1978) en Soheila Shirinbak (Iran, 1978) studeerden diergeneeskunde in Iran. Ze verrichtten hun promotieonderzoek aan de afdeling Pathologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd medegefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds, de European Respiratory Society en de Stichting Astma Bestrijding.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:02 |
Meer nieuws
-
16 januari 2025
€16,5 miljoen subsidie voor onderzoek naar effect CAR T-cellen bij terugkerende beenmergkanker
Het UMCG gaat specifieke CAR-T cellen produceren om patiënten met terugkerende beenmergkanker te behandelen. Samen met Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam gaat het UMCG de effectiviteit van deze mogelijk nieuwe behandeling onderzoeken. Voor het...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...