Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Immune regulation by allergen immunotherapy. Lessons learned from experimental approaches

11 april 2012

Dubbelpromotie: mw. S. Shirinbak, 14.30 uur en dhr. H. Maazi, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Immune regulation by allergen immunotherapy. Lessons learned from experimental approaches

Promotor(s): prof.dr. A.J.M. van Oosterhout

Faculteit: Medische Wetenschappen

Oorzaak allergische astma nader in kaart gebracht

Veel allergische aandoeningen kunnen onderdrukt worden. Er zijn echter nauwelijks medicijnen die de oorzaak van de ziekte aanpakken en die langdurig werkzaam zijn. Dat is ook het geval bij allergische astma. Omdat er over de oorzaak van deze ziekte weinig bekend is, zijn er geen goede medicijnen beschikbaar. De promovendi Hadi Maazi en Soheila Shirinbak gingen op zoek naar de cellulaire mechanismen die aan allergische astma ten grondslag liggen. De inzichten die dit onderzoek opleverde kunnen wellicht helpen bij de ontwikkeling van een medicijn tegen allergische astma.

Maazi en Shirinbak ontdekten dat FoxP3-positieve regulatoire T-cellen belangrijk zijn voor onderdrukking van de luchtwegontsteking die bij allergische astma een rol spelen. B-cellen, plasmacytoide dendritische cellen en CD8-positieve T-cellen daarentegen zijn niet vereist voor de onderdrukking van luchtwegontsteking, luchtweghyperreactiviteit en allergeen-specifiek IgE responsen. Eerder hadden Maazi en Shirinbak al ontdekt dat ook het cytokine IL-10 een belangrijke rol spelt bij de behandeling van allergische astma. In hun proefschrift brengen ze de precieze rol van dit cytokine in kaart. Tenslotte laten ze zien dat CTLA4-Ig en TGFβ de efficiëntie van de SIT behandeling sterk vergroten.

Hadi Maazi (Iran 1978) en Soheila Shirinbak (Iran, 1978) studeerden diergeneeskunde in Iran. Ze verrichtten hun promotieonderzoek aan de afdeling Pathologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd medegefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds, de European Respiratory Society en de Stichting Astma Bestrijding.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:02
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....