Effectiveness of long-term follow-up of breast cancer
Promotie: mw. W. Lu, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Effectiveness of long-term follow-up of breast cancer
Promotor(s): prof.dr. G.H. de Bock, prof.dr. T. Wiggers
Faculteit: Medische Wetenschappen
Nacontroles borstkanker minder lang nodig
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Noord-Amerika en West-Europa. De overleving van patiënten met borstkanker is in de loop van de tijd aanzienlijk verbeterd. De overleving na vijf jaar is gestegen van 75% in 1970 tot 89% in 2000. Inmiddels kan borstkanker worden beschouwd als een chronische ziekte, die zelfs pas terug kan keren na 20-30 jaar.
Promovenda Wenli Lu bracht in kaart hoe op de individuele patiënt toegesneden plannen voor nazorg de kans op overleving verder kunnen vergroten en de zorgkosten kunnen terugdringen. Uit een door Lu uitgevoerde meta-analyse blijkt dat vroege detectie van terugkerende tumoren met regelmatige mammografie de kans op overleving vergroot. Dit bevestigt de aanpak zoals voorgeschreven in diverse internationale richtlijnen. Wel blijkt dat in 30 tot 40 procent van de onderzochte gevallen de mammografie onvoldoende wordt gebruikt bij routinecontroles.
Een door Lu ontwikkeld model laat zien dat het verantwoord is patiënten minder lang te laten terugkomen voor een jaarlijkse controle in het ziekenhuis dan richtlijnen voorschrijven. In plaats daarvan kan een regelmatige mammografie worden uitgevoerd bij het bevolkingsonderzoek op borstkanker, of kan de huisarts deze zorg op zich nemen. De zorgkosten kunnen hierdoor aanzienlijk afnemen, terwijl de kans op overleving hetzelfde blijft.
Wenli Lu (Hebei, China, 1975) verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Epidemiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Inmiddels werkt ze als docent en onderzoeker aan de universiteit van Tianjin, China, waar ze ook voor haar komst naar Groningen werkte.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:01 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...
-
17 juli 2024
Veni-beurzen voor tien onderzoekers
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...