Coenzyme A as a central player in cellular and tissue homeostasis
Promotie: mw. K.A. Siudeja, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Coenzyme A as a central player in cellular and tissue homeostasis
Promotor(s): prof.dr. O.C.M. Sibon
Faculteit: Medische Wetenschappen
Nader inzicht in rol co-enzym A
Een verstoring van de aanmaak van co-enzym A (CoA) heeft grote consequenties voor de regulatie van de celcyclus, voor eiwit-acetylering en voor de organisatie van het cytoskelet. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Katarzyna Siudeja.
Co-enzym A (CoA) is een belangrijke metaboliet die in bijna alle levende organismen wordt aangetroffen. Naar schatting is CoA bij vier procent van alle enzymatische reacties betrokken. Maar hoewel de betrokkenheid van CoA bij talrijke reacties bekend is, is het onduidelijk wat de consequenties zijn als de aanmaak van het co-enzym verstoord is. Wel is bekend dat een mutatie in het gen dat codeert voor het enzym pantothenate kinase (PANK, het eerste enzym dat nodig is om CoA te maken) leidt tot de ernstige stofwisselingsziekte Pantothenate Kinase Associated Neurodegeneration (PKAN).
Siudeja onderzocht de consequenties van verstoord CoA metabolisme op het niveau van cellen en van hele organismen. Ze gebruikte biochemische en genetische technieken om het PANK uit te schakelen bij fruitvliegen en in humane celkweekmodellen. Ze laat zien dat abnormaliteiten in de aanmaak van CoA grote consequenties heeft voor de regulatie van de celcyclus, voor eiwit-acetylering en voor de organisatie van het cytoskelet. Het onderzoek vergroot de fundamentele kennis over de rol van CoA, maar vergroot ook het inzicht in de oorzaak van PKAN. Mogelijk maakt het de weg vrij voor de ontwikkeling van een therapie voor PKAN.
Katarzyna Siudeja (Polen, 1982) studeerde Biotechnologie te Wroclaw, Polen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het UMCG en binnen onderzoeksschool GUIDE. Inmiddels werkt ze aan het Curie Instituut te Parijs.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:03 |
Meer nieuws
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...
-
17 juli 2024
Veni-beurzen voor tien onderzoekers
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...
-
16 juli 2024
Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man
Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.