Characterization of genes involved in the regulation of programmed cell death in Arabidopsis thaliana
Promotie: dhr. M.K. Qureshi, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Characterization of genes involved in the regulation of programmed cell death in Arabidopsis thaliana
Promotor(s): prof.dr. J. Hille
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Genetische kwetsbaarheid blootgelegd voor bepaalde geprogrammeerde celdoodveroorzakende signaalmoleculen
Geprogrammeerde celdood (PCD) is een belangrijk onderdeel in de levenscyclus van meercellige organismen. Het is de eliminatie van ongewenste of ernstig beschadigde cellen via een complex en genetisch gecontroleerd proces. Het doel van het onderzoek van Kamran Qureshi was genen te karakteriseren die betrokken zijn bij de regulatie van PCD in de onderzoeksmodelplant Arabidopsis thaliana .
PCD is een complex en genetisch gecontroleerd proces, waarbij zowel AAL-toxines als ROS fungeren als signaalmoleculen die de inductie en uitvoering starten van de PCD-cascade in planten. AAL-toxines zijn gastheerspecifieke stoffen, uitgescheiden door de ziekteverwekkende schimmel Alternaria alternata f. sp. lycopersici, die giftig zijn voor planten. ROS zijn reactieve zuurstof deeltjes. Beide soorten signaalmoleculen leiden tot een massale herprogrammering op het transcriptionele niveau. In het bijzonder bestudeerde Qureshi de rol van vroeg gereguleerde genen tijdens de door ROS en AAL-toxines veroorzaakte PCD. Daarnaast heeft hij genen geïsoleerd en gekarakteriseerd met een mogelijkerol in de door ROS en AAL-toxines veroorzaakte PCD.
Qureshi wist zodoende aan te tonen dat mutaties in deze genen leiden tot tolerantie voor ROS-en AAL-toxines, wat wijst op een relatie tussen AAL-toxines en ROS tijdens de PCD.
De identificatie van regulators is van belang voor het begrijpen van het complexe proces van PCD. Daarnaast kunnen deze regulators nuttig zijn bij het begrijpen van verdedigingsmechanismen van planten tegen pathogene aanvallen en ophoping van ROS veroorzaakt door externe prikkels.
Kamran Qureshi (Pakistan, 1981) studeerde Plant Breeding & genetics aan de University of Agriculture in Faisalabad. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Het werd gefinancierd door gelden van de Higher Education Commission (HEC), Pakistan, en vanhet GBB.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:01 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...