Analysis of bacterial transmission in contact lens wear and care
Promotie: mw. W. Qu, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Analysis of bacterial transmission in contact lens wear and care
Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr. J.M.M. Hooymans, prof.dr.ir. H.J. Busscher
Faculteit: Medische Wetenschappen
Coating in lenzendoosje verkleint risico ooginfectie
Het risico op een ooginfectie door het dragen van contactlenzen vermindert wanneer bewaardoosjes voor lenzen worden geïmpregneerd met een zilververbinding of behandeld met een antifouling-coating. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Wenwen Qu.
Microbiële keratitis is een ernstige complicatie als gevolg van het dragen van contactlenzen en kan leiden tot verlies van gezichtsvermogen. Wereldwijd lopen zo’n 125 miljoen contactlensdragers dit risico. Promovendus Qu onderzocht hoe dit risico gereduceerd kan worden. Het onderzoek vergroot het inzicht in de hechting van bacteriën aan het hoornvlies, contactlenzen en lenzendoosjes.
Qu stelt vast dat de door haar berekende kans op overdracht van bacteriën op het hoornvlies goed overeenkomt met experimentele data en met de principes in de oppervlakte-thermodynamica. Verder blijkt dat de hechtingskrachten van bacteriën verminderen door het gebruik van lenzendoosjes die zijn geïmpregneerd met een zilververbinding, of behandeld met een antifouling-coating. Ook zijn deze doosjes eenvoudiger schoon te maken.
Wenwen Qu (China, 1982) verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door ZonMw.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 00:59 |
Meer nieuws
-
16 januari 2025
€16,5 miljoen subsidie voor onderzoek naar effect CAR T-cellen bij terugkerende beenmergkanker
Het UMCG gaat specifieke CAR-T cellen produceren om patiënten met terugkerende beenmergkanker te behandelen. Samen met Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam gaat het UMCG de effectiviteit van deze mogelijk nieuwe behandeling onderzoeken. Voor het...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...