Eenvoudige emotiemeter voorspelt terugval depressie even goed als klinisch interview
Depressie is een veelvoorkomende aandoening met na herstel een hoge kans op terugval. Onderzoek van de afdeling Klinische Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen (i.s.m. de afdeling Psychiatrie van het AMC) dat deze week verschijnt in PLoS One toont aan dat depressieve terugval even goed te voorspellen is met een eenvoudige emotiemeter als met de gouden standaard, namelijk een klinisch interview.
In totaal zijn 172 patiënten die hersteld zijn van een depressie tot 5,5-jaar gevolgd. Patiënten die op één meetmoment hun stemming somberder inschaalden met een eenvoudige emotiemeter bleken sneller terug te vallen in de depressie. Lang werd gedacht dat met name schommelingen in emotie een kwetsbaarheidsfactor was voor terugval. De resultaten van huidig onderzoek stellen ter discussie of emotionele reactiviteit wel zo cruciaal is.
De emotiemeter is wonderlijk eenvoudig; het is een schaal – weergegeven als een thermometer – waarop de patiënt zijn stemming aankruist. Het bleek dat deze emotiemeter de tijd tot terugval over 5,5-jaar zelfs even goed voorspelt als de gouden standaard om depressieve symptomatologie in kaart te brengen, namelijk de Hamilton Depression Rating Scale. Een sombere stemming op één moment lijkt daarmee een goede voorspeller en eenvoudiger te meten dan gedifferentieerde symptomatologie zoals die door clinici wordt vastgesteld.
Deze vondst heeft implicaties voor onderzoek naar het ontstaan van depressie en triggers voor terugval en bovendien voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor depressie. De emotiethermometer is een eenvoudig en tijdbesparend instrument die door mensen met depressies zelf eenvoudig gebruikt kan worden. Momenteel onderzoekt de Rijksuniversiteit Groningen in vervolgonderzoek de verschillende toepassingsmogelijkheden (zoals via SMS en internet) van de emotiemeter in landelijke studies (www.doorbreek-depressie.nl).
Noot voor de pers
Meer informatie: drs. Gerard van RijsbergenLaatst gewijzigd: | 20 juni 2024 07:55 |
Meer nieuws
-
26 november 2024
De angst om te eten
Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.
-
05 november 2024
Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?
Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...
-
10 september 2024
Steeds weer de verkeerde
Julie Karsten onderzoekt hoe ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag de online partnerkeuze van jongeren beïnvloeden. Ze richt zich vooral op de vraag of mensen die eerder ‘dader’ of ‘slachtoffer’ zijn geweest elkaar opzoeken. Door deze...