Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Strategies to improve myocardial reperfusion after primary PCI. The value of pharmacological interventions and thrombus aspiration

20 april 2011

Promotie: dhr. P.J.J. Vlaar, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Strategies to improve myocardial reperfusion after primary PCI. The value of pharmacological interventions and thrombus aspiration

Promotor(s): prof.dr. F. Zijlstra

Faculteit: Medische Wetenschappen

Na hartinfarct: niet alleen dotteren, maar ook stolsel verwijderen

Na een hartinfarct moet een patiënt niet alleen gedotterd worden, maar moet het stolsel dat het infarct veroorzaakte ook worden verwijderd. Hierdoor verbetert de uitkomst na een hartinfarct, zo blijkt uit onderzoek van promovendus Pieter-Jan Vlaar.

Een hartinfarct ontstaat wanneer een kransslagvat wordt afgesloten door een stolsel. Hierdoor krijgt (een deel van) de hartspier geen zuurstof meer en sterft af. De standaardbehandeling is dotteren. Hierbij wordt het kransslagvat met een ballonnetje opengemaakt, waarna er een buisje (stent) wordt geplaatst dat het bloedvat openhoudt. Het stolsel wordt dan niet verwijderd, maar tegen de wand van het bloedvat gedrukt.

Een recent ontwikkelde techniek maakt het mogelijk het stolsel door een dun slangetje weg te zuigen. Grootschalig onderzoek in het UMCG, waaraan ook promovendus Pieter-Jan Vlaar bijdroeg, laat zien dat de doorbloeding van de hartspier verbetert bij gebruik van deze nieuwe techniek. Ook lijkt de overlevingskans te verbeteren. De nieuwe behandeling wordt in het UMCG inmiddels standaard toegepast en vindt wereldwijd navolging.

Pieter-Jan Vlaar (Almelo, 1984) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Vlaar is in opleiding tot cardioloog in het UMCG.

Het UMCG heeft eerder persberichten uitgebracht naar aanleiding van dit onderzoek:

https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Pages/Verwijderingvanstolselbijeenacuuthartinfarctiszinvol.aspx

https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Nieuwsberichten/Pages/Verwijderingvanstolselbijacuuthartinfarctleidttotbetere1-jaarsprognose.aspx

Laatst gewijzigd:09 juli 2020 14:06
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....