Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Small regulatory RNAs: identification, classification and utilization

11 april 2011

Promotie: dhr. E. Seinen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Small regulatory RNAs: identification, classification and utilization

Promotor(s): prof.dr. O.C.M. Sibon, prof.dr. R.C. Jansen

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Computerprogramma maakt genetisch onderzoek nauwkeuriger

Voor veel genetisch onderzoek wordt gebruik gemaakt van de techniek RNA interferentie (RNAi). Hiermee kunnen specifieke genen worden uitgeschakeld. RNAi wordt helaas ook geplaagd door zogenaamde ‘off-targets’, waarbij per ongeluk de verkeerde genen worden uitgeschakeld. Erwin Seinen ontwikkelde software die helpt om deze problemen te ondervangen.

Seinen ontdekte dat het aantal potentiële off-targets voor RNAi-moleculen soms verrassend hoog is, wat kan leiden tot foute interpretaties van onderzoeksgegevens. Bestaande methodes om off-targets te voorkomen hebben ernstige tekortkomingen, zo toont Seinen verder aan.

Hij ontwikkelde een nieuw computerprogramma, RNAi-Select genaamd, dat het aantal off-targets reduceert door met grote precisie genomische sequenties te analyseren en met die informatie unieke RNAi-moleculen te ontwerpen. Het programma kan ook helpen bij het identificeren van endogene miRNAs die geassocieerd zijn met ziektes, zo laat Seinen zien. Hij illustreert beide mogelijkheden aan de hand van, respectievelijk, onderzoek naar de ziekten PKAN en Hodgkin’s lymphoma.

Erwin Seinen (Leeuwarden, 1978) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd medegefinancierd door NWO. Seinen heeft zich inmiddels als zelfstandig biotech-ondernemer gevestigd in Groningen.

 

 
Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:11
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....