Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Hemodynamic physiology during perioperative intracranial hypertension. Monitoring and therapeutic implications

27 april 2011

Promotie: dhr. A.F. Kalmar, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Hemodynamic physiology during perioperative intracranial hypertension. Monitoring and therapeutic implications

Promotor(s): prof.dr. M.M.R.F. Struys, prof.dr. E.P. Mortier, prof.dr. A.R Absalom

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Monitoring hersendruk tijdens operaties

Nieuwe chirurgische behandelingen, zoals kijkoperaties in de hersenen, vereisen een goede bewaking van de hersendruk, zuurstofaanvoer en het fysiologische evenwicht. Anesthesioloog Alain Kalmar van het UMCG heeft een nieuwe methodologie ontwikkeld om de monitoring van deze parameters tijdens operaties aanzienlijk te verbeteren.

Tijdens kijkoperaties in de hersenen kan een verhoogde hersendruk optreden wat resulteert in acute bloeddrukeffecten. Dit zogenaamde Cushing reflex tijdens verhoogde hersendruk blijkt in de acute fase te bestaan uit een gecombineerde verhoging van de bloeddruk en een versneld hartritme (tachycardie). Deze klinische bevindingen zijn vervolgens uitgebreid bestudeerd aan de hand van een diermodel. Hiermee zijn verschillende nieuwe methodes onderzocht waarmee het Cushing reflex kan worden gemeten en behandeld. De nieuwe methode om de hersen- en bloeddruk te meten tijdens hersenoperaties, die Kalmar voorstelt, is aanzienlijk nauwkeuriger dan de klassieke aanpak.

Alain Kalmar (Gent, België, 1975) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Gent. Hij voerde zijn promotieonderzoek uit in het Universitair Ziekenhuis Gent, het O.L. Vrouwziekenhuis Aalst en bij de afdeling Anesthesiologie en het Onderzoeksinstituut BCN van het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:09
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....