Amplitude integrated EEG. Longitudinal recordings in critically ill newborns
Promotie: dhr. H.J. ter Horst, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Amplitude integrated EEG. Longitudinal recordings in critically ill newborns
Promotor(s): prof.dr. A.F. Bos
Faculteit: Medische Wetenschappen
Niet-belastend hersenonderzoek verbetert zorg aan pasgeborenen
Als bij pasgeboren baby’s vitale functies als hartslag en ademhaling verstoord raken, lopen zij risico op hersenschade. Het monitoren van hersenfunctie is dan zeer belangrijk. Uit onderzoek van promovendus Henk ter Horst blijkt dat gebruik van de technieken amplitude-integrated EEG (aEEG) en near infrared spectroscopy (NIRS) kan helpen bij het herkennen en behandelen van hersenschade.
Om een aEEG af te nemen, worden drie elektroden op het hoofd van de pasgeborene geplaatst. Dit is een niet-belastende onderzoeksmethode, waarmee onder meer hersenactiviteit, slaap-waakritme en epileptische activiteit in kaart kunnen worden gebracht. Bij NIRS kan met behulp van infrarood licht de balans tussen zuurstofaanbod en -verbruik in de hersenen in kaart gebracht worden. Ook dit is voor de pasgeborene niet belastend.
De aEEG-techniek blijkt een bijdrage te leveren aan het hersenonderzoek bij baby’s die bij de geboorte zuurstofgebrek hebben opgelopen. Maar ook in andere gevallen kan aEEG nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer sprake is van een hartafwijking of een ernstige infectie. Als ook NIRS wordt gebruikt, kunnen artsen een scherpere diagnose stellen en de behandeling mogelijk verder verbeteren.
Henk ter Horst (Sneek, 1967) studeerde geneeskunde te Amsterdam, waar hij zich ook specialiseerde tot kinderarts. Hij verrichtte zijn onderzoek aan het Beatrix Kinderziekenhuis binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Ter Horst blijft ook na zijn promotie werken als kinderarts-neonatoloog in het UMCG.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:09 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
28 februari 2025
Vici-beurzen voor twee onderzoekers RUG/UMCG
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Vici-subsidies van elk maximaal 1,5 miljoen euro toegekend aan Merel Keijzer en Charalampos Tsoumpas. Met deze subsidie kunnen de onderzoekers vijf jaar lang een innovatieve...