Internationale prijs voor profielwerkstuk Groningse scholieren
Twee scholieren uit Groningen zijn winnaar geworden van de competitie voor het beste profielwerkstuk ter wereld. De prijs hebben ze op 28 april 2011 gewonnen tijdens de 18de International Conference of Young Scientists in Moskou in de categorie Life sciences. Met hun onderzoek waren de twee al winnaar van de Van Melsen prijs, uitgeloofd door de Radboud Universiteit in Nijmegen.
De twee winnaars zijn Esther Hazelhoff en Ilvy van der Hoeven (beiden 18 jaar oud en leerlingen aan het Maartenscollege te Haren).
Het winnende werkstuk gaat over een onderzoek naar de stabilisatie van oxytocine. Dat is een hormoon dat als geneesmiddel wordt gebruikt bij de bestrijding van postnatale bloedingen. Oxytocine is echter niet stabiel als het buiten de koelkast wordt bewaard. Daarom is het middel niet beschikbaar in Afrika, een continent waar 125.000 vrouwen per jaar overlijden als gevolg van postnatale bloedingen.
De ontwikkeling van een hittestabiele oxytocine formulering is om die reden één van de milleniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Esther en Ilvy hebben onderzoek gedaan naar een nieuwe strategie om het oxytocine te stabiliseren en zo ook bruikbaar te maken voor Afrika. Zij hebben dit onderzoek uitgevoerd aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de afdeling Farmaceutische Technologie en Biofarmacie (hoofd prof.dr. Erik Frijlink). Het onderzoek werd begeleid door dr. Wouter Hinrichs en Christina Avanti M.Sc.
In Moskou werd het onderzoek van Esther en Ilvy winnaar in de categorie Life Sciences; een categorie waarin vanuit de hele wereld 22 projecten streden om de eerste plaats.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:54 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...