Commissie onderzoekt werk Stapel tijdens Groningse periode
De rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, prof. dr. Elmer Sterken, stelt een onafhankelijke commissie in om onderzoek te doen naar het wetenschappelijk werk dat prof. dr. Diederik A. Stapel verrichtte tijdens de periode dat hij aan de Groningse universiteit verbonden was.
Stapel werd in 2000 aan de RUG benoemd tot hoogleraar Cognitieve Sociale Psychologie en stapte in 2006 over naar de Universiteit van Tilburg. De commissie staat onder leiding van prof. dr. Ed Noort, emeritus hoogleraar en oud-decaan van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap en voorzitter van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de RUG.
De commissie is gevraagd om onderzoek te doen naar de omvang en de aard van de inbreuk op de wetenschappelijke integriteit door Diederik Stapel. Daarvoor zal de commissie in kaart brengen welke publicaties gebaseerd zijn op gefingeerde data of gefingeerd onderzoek en over welke periode de fraude heeft plaatsgevonden.
Ook is de commissie verzocht om in beeld te brengen wat mogelijke (juridische) gevolgen van de fraude zijn en om aanbevelingen te formuleren hoe hierop te reageren. De commissie dient zich een idee te vormen van de werkwijze en de onderzoekscultuur die de inbreuk op wetenschappelijke integriteit mogelijk hebben gefaciliteerd. In samenwerking met de beide andere betrokken universiteiten zullen aanbevelingen geformuleerd worden om herhaling te voorkomen.
De commissie zal haar bevindingen rapporteren aan het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen en aan prof. dr. Pim Levelt, voorzitter van de onderzoekscommissie van de Universiteit van Tilburg. Naar verwachting gebeurt dat eind oktober
Naast voorzitter prof. dr. Ed Noort zijn lid van de commissie:
- Prof. mr. dr. Herman E. Bröring, hoogleraar Bestuursrecht en Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en lid Commissie Wetenschappelijke Integriteit (RUG).
- Prof. dr. Jules M. Pieters, hoogleraar Toegepaste Psychologie aan de Universiteit Twente en voormalig bestuurslid en voorzitter van het Nederlands Instituut van Psychologen.
Noot voor de pers
Mee informatie: afdeling Communicatie RUG, tel. 050-363 4444, e-mail: communicatie rug.nl
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:53 |
Meer nieuws
-
26 november 2024
De angst om te eten
Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.
-
05 november 2024
Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?
Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...
-
10 september 2024
Steeds weer de verkeerde
Julie Karsten onderzoekt hoe ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag de online partnerkeuze van jongeren beïnvloeden. Ze richt zich vooral op de vraag of mensen die eerder ‘dader’ of ‘slachtoffer’ zijn geweest elkaar opzoeken. Door deze...