Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Tumor imaging and treatment monitoring in patients with neuroendocrine tumors

23 juni 2010

Promotie: mw. H.B. Fiebrich, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Tumor imaging and treatment monitoring in patients with neuroendocrine tumors

Promotor(s): prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. T.P. Links, prof.dr. I.P. Kema

Faculteit: Medische wetenschappen

 

Speciale PET-scan maakt opsporen tumoren gemakkelijker

Neuro-endocriene tumoren zijn zeer zeldzame tumoren die ontstaan uit een te snelle deling van hormoonproducerende cellen, zogenaamde neuro-endocriene cellen. Deze cellen bevinden zich onder andere in de maag, de darmen, de longen en de alvleesklier. Neuro-endocriene tumoren kunnen allerlei stoffen en hormonen produceren. Promovenda Helle-Brit Fiebrich bracht in kaart hoe deze zeldzame soort kanker vastgesteld en behandeld kan worden.

Fiebrich concludeert dat door een nieuw soort PET-scan, een scan waarbij met een kleine hoeveelheid radioactieve stof tumorcellen opgespoord kunnen worden. De nieuwe PET-scan wordt uitgevoerd door een opsporingsstof te gebruiken die op een opnameprincipe berust dat specifiek is voor neuro-endocriene cellen. Op die manier kunnen heel selectief alleen de tumorhaard en diens uitzaaiingen zichtbaar gemaakt worden, zonder dat de opsporingsstof in gezonde weefsels terecht komt. Ook ontdekte de promovenda dat uitzaaiingen in het hart van de tumorcellen waarschijnlijk vaker voorkomen dan tot nu toe gedacht.

Helle-Brit Fiebrich (Henstedt-Ulzburg, Duitsland, 1982) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door een beurs van het Ubbo Emmius Fonds. Fiebrich werkt als arts-assistent in opleiding tot internist in het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:15
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...