Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Het synoviaal sarcoom ontleed

22 juni 2010

Oratie: dhr. prof.dr. A.J.H. Suurmeijer, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Het synoviaal sarcoom ontleed

Leeropdracht: Pathologie, i.h.b. de diagnostiek van weke delen tumoren en cardiovasculaire aandoeningen

Faculteit: Medische wetenschappen

 

In de oratie bespreekt Suurmeijer verschillende aspecten van het synoviaal sarcoom, met name recente inzichten in de moleculaire biologie van dit sarcoom, die van belang kunnen zijn bij zgn targeted therapie.

Hij gaat in op: de patient, de histologie, de tumorpathologie, de specifieke chromosomale (X;18 en SYT-SSX) translocatie, prognostische factoren en in het bijzonder ontwikkelingen in de moleculaire genetica bij deze tumor.

Recent onderzoek met transgene muizen die synoviale sarcomen ontwikkelen nadat SYT-SSX wordt gekoppeld aan het myf4 gen tijdens de embryonale ontwikkeling van het spierstelsel heeft ons geleerd dat SYT-SSX een cruciale rol speelt bij het ontstaan van deze tumor.

De SYT-SSX translocatie maakt dat epigenetische mechanismen in deze tumor ontregelt raken, hetgeen leidt tot ontregeling van signaalpaden betrokken bij tumorprogressie en metastasering, zoals paden betrokken bij tumorhypoxie, celgroei en celdood (apoptose).

Een van de factoren is het IGF2, een groeifactor, waarvan de receptor geblokkeerd kan worden (targeted therapy), hetgeen op dit moment in trials wordt onderzocht.

Door ons worden monoclonale antilichamen tegen SYT-SSX gemaakt die nuttig kunnen zijn bij de weefseldiagnostiek van deze tumor.

In de toekomst schept dat de mogelijkheid om te onderzoeken of dit monoclonaal antilichaaam een therapeutisch effect heeft, waarbij het transgene muismodel een geschikt onderzoeksmodel kan zijn.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:13
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....