Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

De adviescommissie in bezwaar. Inrichting van de bezwaarprocedure bij gemeenten

20 mei 2010

Promotie: mw. A. Schwartz, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: De adviescommissie in bezwaar. Inrichting van de bezwaarprocedure bij gemeenten

Promotor(s): prof.mr.dr. J.G. Brouwer

Faculteit: Rechtsgeleerdheid

Contact: Annelies Schwartz, tel. 06-537 99 593, e-mail: annelies@wxs.nl

Invloed adviescommissies in bezwaarprocedure kan beter teruggedrongen

Juriste Annelies Schwartz onderzocht in hoeverre de inrichting van de bezwaarprocedure, waarbij een adviescommissie wordt ingeschakeld bij de bezwaarafhandeling, beantwoordt aan de doelstellingen van de wetgever. Uit haar onderzoek komt naar voren dat er reden is de invloed van de adviescommissie in de bezwaarprocedure terug te dringen. Bezwaren kunnen efficiënter en effectiever worden afgedaan door middel van overleg.

De wetgever geeft bestuursorganen de nodige ruimte om de bezwaarprocedure naar eigen inzicht in te richten: sommige besluiten lenen zich meer voor heroverweging en advisering door een externe adviescommissie als bedoeld in artikel 7:13 Awb, andere besluiten kunnen effectiever en efficiënter op andere wijze worden heroverwogen. De wetgever beoogt daarmee een met waarborgen omklede bezwaarprocedure, die doelmatig en laagdrempelig is en waarin direct persoonlijk contact tussen bestuursorgaan en belanghebbenden kan plaatsvinden. Van deze ruimte wordt evenwel te weinig gebruik gemaakt. Sinds de invoering van de Wet Arob in 1976 schakelen gemeentelijke bestuursorganen adviescommissies in bij het afhandelen van bezwaren. De laatste vijftien jaar zelfs zodanig dat een duidelijke opmars is waar te nemen van overwegend extern samengestelde adviescommissies, die voor het merendeel uit juristen bestaan.

Uit het onderzoek van Schwartz blijkt dat er reden is de invloed van de adviescommissie in de bezwaarprocedure terug te dringen. Bezwaren kunnen efficiënter en effectiever worden afgedaan door middel van overleg. Het bestuursorgaan onderzoekt dan zelf of het geschil naar tevredenheid van bezwaarde en eventueel (een) derde belanghebbende(n) kan worden opgelost zonder tussenkomst van een adviescommissie. Deze procedure heeft positieve gevolgen: een kortere afhandelingtermijn, bezwaarschriften worden vaak ingetrokken en de relatie bestuur - burger verbetert.

Annelies Schwartz (Dubbeldam, 1965) studeerde rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG, waar ze ook werkt. Het proefschrift verschijnt in een handelsuitgave bij Boom Juridische Uitgevers te Den Haag.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024